Bakłażany faszerowane ryżem
Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
2 pomidory
łyżka koncentratu pomidorowego 30-proc.
pół szklanki ryżu
cebula
ząbek czosnku
łyżeczka Jarzynki WINIARY
2 łyżeczki oregano
po łyżce oliwy z oliwek i masła
10 dag startego żółtego sera (gouda, cheddar)
sól
pieprz
Bakłażany umyj, osusz, zetnij grube końce, przekrój na pół, następnie wyjmij miąższ, pozostawiając ścianki grubości 1 cm. Wydrążone bakłażany posól i odstaw na pół godziny.
Ryż ugotuj na sypko i ostudź. Teraz nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidory umyj, sparz, zdejmij z nich skórkę i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i - ciągle mieszając - smaż na nim cebulę oraz czosnek aż cebula się zrumieni. Włóż pomidory, smaż 2 minuty, dodaj koncentrat pomidorowy, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.
Zestaw patelnię z ognia, włóż ryż, posyp solą, pieprzem, Jarzynką i oregano, dokładnie wymieszaj. Bakłażany osusz w ręczniku kuchennym, napełnij farszem, posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
Wlodawianka