Bakłażany faszerowane ryżem.rtf

(7 KB) Pobierz
Bak³a¿any faszerowane ry¿em

Bakłany faszerowane ryżem

 

Składniki:

2 średniej wielkości bakłany

2 pomidory

łka koncentratu pomidorowego 30-proc.

pół szklanki ryżu

cebula

bek czosnku

łeczka Jarzynki WINIARY

2 łeczki oregano

po łce oliwy z oliwek i masła

10 dag startego żółtego sera (gouda, cheddar)

l

pieprz

 

Bakłany umyj, osusz, zetnij grube końce, przekrój na pół, następnie wyjmij miąższ, pozostawiając ścianki grubości 1 cm. Wydrążone bakłany posól i odstaw na pół godziny.

 

Ryż ugotuj na sypko i ostudź. Teraz nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidory umyj, sparz, zdejmij z nich skórkę i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i - ciągle mieszając - smaż na nim cebulę oraz czosnek aż cebula się zrumieni. Włóż pomidory, smaż 2 minuty, dodaj koncentrat pomidorowy, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Zestaw patelnię z ognia, włóż ryż, posyp solą, pieprzem, Jarzynką i oregano, dokładnie wymieszaj. Bakłany osusz w ręczniku kuchennym, napełnij farszem, posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin