Cycki Murzynki.doc

(52 KB) Pobierz
Cycki Murzynki

Cycki Murzynki

 

cycki murzynki

Biszkopt:

·         150 g mąki pszennej

·         100 g cukru

·         4 jajka

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 stopni przez 30 min.

Ciasto makowo - kokosowe:

·         210 g cukru

·         3/4 szklanki maku

·         100 g wiórków kokosowych

·         6 białek

Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze

170 stopni przez 40 min.

Masa budyniowa:

·         370 ml mleka

·         250 g margaryny

·         6 żółtek

·         1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

·         6 łyżek cukru

·         3 łyżki mąki pszennej

120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.

Ponadto:

·         polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany)

·         dżem mandarynkowy lub pomarańczowy (300 g)

·         120 g biszkoptów

·         125 ml białego

, półsłodkiego wina

·         rodzynki (garstka) do dekoracji

Wykonanie ciasta:
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie. Udekorować rodzynkami i polać polewą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin