Kubuś.doc

(845 KB) Pobierz
Kubuś

Kubuś

Ciasto biszkoptowe:

·         1,5 szklanki mąki tortowej (w tym 4 łyżki mąki ziemniaczanej)

·         1,5 szklanki cukru

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia (niepełna)

·         6 jaj

·         6 łyżek wody

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać na przemian cukier i żółtka (ciągle ubijając). Następnie dodać wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijać. Piec w temp. 180°C przez 35-40 min. (do suchego patyczka). Czas ubijania ciasta ok. 10 min. (od początku do końca). Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół.

 

 

Masa budyniowa:

·         2 małe soki "Kubuś"

·         2 budynie śmietankowe

·         125 g masła

Na soku ugotować budyń, do gorącego dodać masło imieszać aż się rozpuści. Tak przygotowaną masę (gorącą) wyłożyć na biszkopt i od razu przykryć drugą połową ciasta.

Masa śmietankowa:

·         0,5 l śmietanki 30%

·         2 łyżki cukru pudru

·         3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na biszkopt.

Można udekorować wiórkami białej czekolady.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin