Lody czekoladowo-wiśniowe.doc

(214 KB) Pobierz
Lody czekoladowo-wiśniowe

Lody czekoladowo-wiśniowe

 

 

Składniki: 4-6 porcji

 

1/4 szklanki rozpuszczalnego kakao w proszku
200 g umytych, wydrylowanych wiśni
1/4 szklanki cukru (może być cukier puder)
2-3 szklanek kremówki
kilka kropli olejku waniliowego
5 żółtek z dużych jaj
3-4 łyżki drobno startej gorzkiej czekolady
3-4 łyżeczki grubo startej gorzkiej czekolady
kilka całych wiśni bez pestek do przybrania

 

Opis przygotowania: 3-4 h

 

Połączyć ze sobą w mikserze wiśnie, rozpuszczlane kakao w proszku i 2 łyżeczki cukru. Przesypać do rondla, wymieszać ze śmietaną i olejkiem waniliowym, a następnie zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania wlewać gorącą śmietanę kakaową. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w którym gotowała się śmietana, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Uważaj, aby nie zagotować bo jajka się za mocno zetną! Gdy krem jest już gotowy, zdjąć go z ognia. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem wsypać startą czekoladę, wymieszać i przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów. Gotowe lody przełożyć do pucharków, posypać grubo startymi kawałkami czekolady i przyozdobić kilkoma wiśniami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin