Lody czekoladowe z polewą.doc

(211 KB) Pobierz
Lody czekoladowe z polewą

Lody czekoladowe z polewą

 

 

Składniki: 4-6 porcji

 

1/4 szklanki rozpuszczalnego kakao w proszku
1/4 szklanki cukru (może być cukier puder)
2-3 szklanek kremówki
kilka kropli olejku waniliowego
5 żółtek z dużych jaj
3-4 łyżki drobno startej gorzkiej czekolady

POLEWA:
 

1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 65% kakao)
śmietana kremówka

 

Opis przygotowania: 3-4 h

 

Połączyć ze sobą rozpuszczalne kakao w proszku z 2 łyżeczkami cukru. Przesypać do rondla, wymieszać ze śmietaną i olejkiem waniliowym, a następnie zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania wlewać gorącą śmietanę kakaową. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w którym gotowała się śmietana, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Uważaj, aby nie zagotować bo jajka się za mocno zetną! Gdy krem jest już gotowy, zdjąć go z ognia. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem wsypać startą czekoladę, wymieszać i przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów.

W międzyczasie przygotować polewę. Do dużego rondla wlać wodę i zagotować. Do mniejszego garnka włożyć pokruszoną czekoladę i rozpuszczać w kąpieli wodnej. Dodać trochę śmietany do uzyskania pożądanej konsystencji.

Gotowe lody przełożyć do pucharków i posypać grubo startymi kawałkami czekolady.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin