Lody czekoladowe z polewą
Składniki: 4-6 porcji
1/4 szklanki rozpuszczalnego kakao w proszku1/4 szklanki cukru (może być cukier puder)2-3 szklanek kremówkikilka kropli olejku waniliowego5 żółtek z dużych jaj3-4 łyżki drobno startej gorzkiej czekoladyPOLEWA:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 65% kakao)śmietana kremówka
Opis przygotowania: 3-4 h
Połączyć ze sobą rozpuszczalne kakao w proszku z 2 łyżeczkami cukru. Przesypać do rondla, wymieszać ze śmietaną i olejkiem waniliowym, a następnie zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania wlewać gorącą śmietanę kakaową. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w którym gotowała się śmietana, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Uważaj, aby nie zagotować bo jajka się za mocno zetną! Gdy krem jest już gotowy, zdjąć go z ognia. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem wsypać startą czekoladę, wymieszać i przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów. W międzyczasie przygotować polewę. Do dużego rondla wlać wodę i zagotować. Do mniejszego garnka włożyć pokruszoną czekoladę i rozpuszczać w kąpieli wodnej. Dodać trochę śmietany do uzyskania pożądanej konsystencji.Gotowe lody przełożyć do pucharków i posypać grubo startymi kawałkami czekolady.
diabliczka13