Lody pistacjowe
Składniki: 4-6 porcji
3/4 szklanki obranych, nie solonych pistacji3/4 szklanki cukru (może być cukier puder)2-3 szklanek kremówki (lub pełnotłustego mleka)kilka kropli olejku migdałowego5 żółtek z dużych jajposiekane pistacje do posypanianieco zielonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
Opis przygotowania: 3-4 h
Zmiksować w blenderze pistacje z 1/4 szklanki cukru. Przesypać do rondla, wymieszać ze śmietaną i olejkiem migdałowym, a następnie zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania wlewać gorącą śmietanę pistacjową. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w którym gotowała się śmietana, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Uważać, aby nie zagotować bo jajka się za mocno zetną! Gdy krem jest już gotowy, zdjąć go z ognia i dodać ew. nieco barwnika dla koloru. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów. Gotowe lody przełożyć do pucharków i posypać grubo pokrojonymi pistacjami.
diabliczka13