Lody Bismarck.doc

(250 KB) Pobierz
Lody Bismarck

Lody Bismarck

 

Składniki

·         4 żółtka

·         150 g cukru

·         2 opakowania cukru waniliowego

·         75 ml mleka

·         250 ml (1/4 I) śmietanki kremowej

·         2 łyżki stołowe likieru morelowego

·         25 g mielonych migdałów bez skórki

·         1 puszka moreli (480 g po odsączeniu)

·         2 żółtka

·         50 g cukru

·         250 mi (1/2 l ) śmietanki kremowej

·         Na bezy: 2 białka

·         100 g drobnego cukru

·         ubita śmietana plasterki moreli

 

 

 

 

Sposób przygotowania

1.      

Żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem ubijać na krem w kąpieli wodnej przez 5 minut ręcznym robo­tem. Wyjąć miskę z kąpieli i dalej ubijać masę na zimno.

2.      

Śmietanę ubić na sztywno. Likier morelowy, migdały i śmietanę dodać do masy; masę podzieloną na dwie porcje zamrażać w maszynce do lodów. Ścianki formy bomby lodowej (pojemność około 1,5 1) obłożyć jedną porcją lodów, zeby środek pozostał pusty

3.      

Morele odsączyć na sicie i zrobić z nich puree. Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej na krem i dodać puree morelowe.

4.      

Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą tak, aby pozostały widoczne morelowe pasemka. Masę umieścić w środku bomby, wygładzić i mrozić przynajmniej przez 6 godzin.

5.      

Na bezy ubić białko na sztywno ręcznym robotem, ustawionym na najwyższe obroty Dodawać stale cukier. Ubijać tak długo, żeby pozostawało widoczne nacięcie nożem. Masą napełnić torebkę plastikową z ząbkowanym zakończe­niem naroża i wyciskać z niej porcje masy na blachę do piec­zenia wyłożoną papierem. Włożyć blachę do piekarnika.

     Tradycyjny piekarnik: około 120°C (po wcześniejszym rozgrzaniu      piekarnika)

     Termoobieg: około 100°C (bez wcześniejszego podgrzewania) Gaz: stopień 1 (bez podgrzewania), 25 minut stopień 1, 25 minut wyłączyć, 25 minut - stopień 1. Czas pieczenia: 70-100 minut

 

 

6.      

Bezy ostudzić. Według uznania niektóre pokruszyć. Bombę lodową przełożyć na półmisek, udekorować śmietaną, kawałkami moreli i bezami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin