Gulasz meksykański
Przygotowanie: 40 min.
Kaloryczność: 220 kcal/porcja
Składniki na 6 porcji
• po 1/2 szklanki białej i czerwonej fasoli
• 30 dag chudej wołowiny
• 30 dag chudej wieprzowiny
• 15 dag bekonu
• 2 łyżki smalcu
• 1/2 łyżeczki kminku
• ostra papryczka chili
• 4 ząbki czosnku, łyżeczka oregano
• szklanka bulionu
• 3 cebule
• strąk zielonej papryki
• 4 pomidory (mogą być z puszki)
• sól, pieprz cayenne
Etapy przygotowania
1. Fasolę umyj, zalej wrzątkiem i pozostaw na noc. Następnie odcedź, zalej świeżą wodą, obgotuj krótko i osącz. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, przesmaż na łyżce smalcu, dodaj kminek, pokrojone chili, drobno posiekany czosnek. Skrop wodą i duś pod przykryciem ok. 10 min.
2. Dodaj fasolę, oregano, wlej bulion. Duś 40 min. Cebule obierz i posiekaj, paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w paski. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Na pozostałym smalcu zeszklij cebulę, dodaj paprykę i pokrojone na cząstki pomidory (lub pomidory z puszki wraz z zalewą). Smaż razem kilka minut na dość dużym ogniu. Dodaj do garnka z mięsem. Bekon pokrój w kostkę, włóż do garnka, wymieszaj. Duś jeszcze ok. 10 min.
3. Podawaj z ryżem lub bagietką.
ala61-61