przewodnik znakowanie produktów mlecznych.pdf

(1301 KB) Pobierz
Microsoft Word - Przewodnik - znakowanie .doc
PRZEWODNIK
ZNAKOWANIE PRODUKTÓW MLECZNYCH
Praca zbiorowa pod redakcją dr inż. Elżbiety Niteckiej
Publikacja sfinansowana z Funduszu Promocji Mleczarstwa
Warszawa listopad 2008
Autorzy:
dr nauk med. Janusz Ciok (Rozdział 5)
dr Joanna Gajda –Wyrębek (Rozdział 6)
prof. dr hab. Małgorzata Korzycka – Iwanow (Rozdział 1)
dr inż. Elżbieta Nitecka (Rozdział 2)
prof. Helena Panfil-Kuncewicz (Rozdział 7)
mgr inż. Emilia Możdżyńska (Rozdział 4)
mgr Barbara Ratkovska (Rozdział 3)
dr Katarzyna Stoś (Rozdział 4)
mgr Michał Szymaniak (Rozdział 8)
Redakcja :
dr inż. Elżbieta Nitecka, ZPPM
Recenzja:
prof. dr hab. Hanna Kunachowicz
Wydawca:
Związek Prywatnych Przetwórców Mleka
2
SPIS TREŚCI:
WPROWADZENIE……………………………………………………………………………7
ROZDZIAŁ 1 Znakowanie żywności; cele i podstawowe zasady …………...……………...8
Uwagi wprowadzające…………………………………………………………………………8
1.1 Znakowanie żywności a zasada wzajemnego uznawania standardów……………10
1.2 Zbiorcze określenie zasad znakowania w dokumencie UE; Rezolucja
Rady z 1993 r. w sprawie znakowania żywności…………………………………11
1.3 Zasady i funkcje znakowania żywności…………………………………………..11
1.3.1 Dwie fundamentalne zasady znakowania……………………………….12
1.3.2 Prezentacja i reklama……………………………………………………13
1.3.3 Zasady znakowania w prawie polskim …………………………………14
1.3.4 Krajowe przepisy niezharmonizowane z Dyrektywą 2000/13………….14
1.3.5 Znakowanie w regulacji pionowej………………………………………14
1.4 Kierunki zmian zasad znakowania w projekcie nowej regulacji UE…….15
ROZDZIAŁ 2 Ogólne wymagania prawne dotyczące znakowania produktów mlecznych….18
2.1 Wymagania podstawowe dotyczące znakowania opakowanych środków
spożywczych……………………………………………………………………..18
2.2 Wymagania szczegółowe dotyczące znakowania opakowanych środków
spożywczych…………………………………………………………………..…21
2.3 Dodatkowe wymagania dotyczące żywności opakowanej………………………..23
2.3.1 Wymagania w zakresie podawania składników………………………...24
2.3.2 Znakowanie środków spożywczych zawierających substancje
Alergenne……………………………………………………………….25
2.3.3 Znakowanie produktów spożywczych zawierających substancje
dodatkowe oraz wspomagające proces technologiczny………………...27
2.4 Przepisy szczególne dotyczące znakowania poszczególnych rodzajów środków
spożywczych……………………………………………………………………...33
ROZDZIAŁ 3 Znakowanie wartością odżywczą……………………………………………..35
3.1 Ogólne zasady znakowania wartością odżywczą…………………………………35
3.2 Obowiązkowe znakowanie wartością odżywczą …………………………………36
3.3 Szczegółowe wytyczne odnośnie znakowania wartością odżywczą……………...41
3.4 Zmiany odnośnie znakowania wartością odżywczą proponowane w nowych
przepisach wspólnotowych………………………………………………………46
3.5 Dobrowolne systemy znakowania wartością odżywczą………………………….48
3.6 Znakowanie żywności w USA……………………………………………………50
ROZDZIAŁ 4 Znakowanie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia
żywieniowego ………………………………………………………………………………...51
4.1 Wstęp……………………………………………………………………………...52
4.2 Zasady znakowania środków spożywczych specjalnego przeznaczenia
Żywieniowego…………………………………………………………………….53
4.3 Produkty przeznaczone do żywienia niemowląt………………………………….54
4.3.1 Znakowanie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i
preparatów do dalszego żywienia niemowląt…………………………...54
4.3.2 Reklama produktów dla niemowląt……………………………………..57
3
4.4 Znakowanie środków spożywczych uzupełniających, obejmujących
produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze przeznaczone dla
niemowląt i małych dzieci………………………………………………………...58
4.5 Środki spożywcze stosowane w dietach o ograniczonej zawartości energii,
w celu redukcji masy ciała………………………………………………………..59
4.6 Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego…………61
4.7 Grupy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dla
których nie ma określonych szczegółowych wymagań dotyczących składu i
oznakowania………………………………………………………………………62
4.7.1 Środki spożywcze zaspokajające zapotrzebowanie organizmu przy
intensywnym wysiłku fizycznym, zwłaszcza sportowców……………..63
4.7.2 Środki spożywcze dla osób z zaburzeniami metabolizmu
węglowodanów (cukrzyca)……………………………………………...63
4.7.3 Środki spożywcze niskosodowe, w tym sole dietetyczne o niskiej
zawartości sodu lub bezlodowe…………………………………………64
4.7.4 Środki spożywcze bezglutenowe………………………………………..64
ROZDZIAŁ 5 Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w odniesieniu do produktów
mlecznych…………………………………………………………………………………….65
5.1 Definicje związane z oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi…………...65
5.2 Ogólne zasady stosowania oświadczeń…………………………………………...66
5.3 Rozporządzenie Parlamentu i Rady Unii Europejskiej w sprawie oświadczeń
żywieniowych i zdrowotnych (1924/2006)………………………………………67
5.3.1 Podstawowe cechy oświadczeń…………………………………………67
5.3.2 Profile żywieniowe……………………………………………………...67
5.3.3 Poparcie ekspertów/autorytetów………………………………………..68
5.3.4 Niedozwolone oświadczenia zdrowotne………………………………..68
5.3.5 Wpływ na ogólny stan zdrowia…………………………………………68
5.3.6 Nazwy firmowe jako oświadczenia zdrowotne…………………………69
5.4 Oświadczenia żywieniowe i warunki ich stosowania…………………….69
5.4.1 Stosowanie oświadczeń żywieniowych istotnych dla produktów
Mlecznych………………………………………………………………69
5.4.2 Przykłady praktycznego stosowania oświadczeń żywieniowych……….73
5.4.3 Oświadczenia żywieniowe porównawcze………………………………74
5.5 Stosowanie oświadczeń zdrowotnych istotnych dla produktów mlecznych……...74
5.5.1 Proces autoryzacji oświadczenia………………………………………..75
5.5.2 Procedura notyfikacji……………………………………………………76
5.5.3 Zasady okresu przejściowego w odniesieniu do oświadczeń
Zdrowotnych…………………………………………………………….76
5.5.4 Dowody naukowe wspierające oświadczenia zdrowotne……………….76
5.5.5 Praktyczne stosowanie oświadczeń zdrowotnych w odniesieniu do
produktów mleczarskich……………………………………………… 77
5.6 Monitoring i kontrola oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych………..77
5.6.1 Czy stosowane oświadczenia żywieniowe i zdrowotne podlegają
obowiązkowi zgłaszania?.........................................................................77
5.6.2 Oświadczenia kwestionowane przez służby kontroli żywności………...77
5.6.3 Sankcje i kary…………………………………………………………...77
5.7 Podsumowanie……………………………………………………………………78
4
ROZDZIAŁ 6 Substancje dodatkowe, aromaty, enzymy – wymagania w zakresie
Znakowania…………………………………………………………………………………...79
6.1 Znakowanie produktów mlecznych w zakresie substancji dodatkowych………...79
6.1.1 Podstawowe wymagania dotyczące znakowania produktów w zakresie
substancji dodatkowych…………………………………………………79
6.1.2 Znakowanie produktów zawierających substancje dodatkowe wnoszone
ze składnikami…………………………………………………………..80
6.1.3 Znakowanie produktów zawierających substancje dodatkowe
pochodzące ze składników alergennych………………………………...81
6.1.4 Znakowanie produktów zawierających substancje dodatkowe
wnoszone z aromatami………………………………………………….81
6.1.5 Pozostałe wymagania w zakresie znakowania produktów
zawierających substancje dodatkowe…………………………………...82
6.1.6 Znakowanie produktów napisami typu „bez konserwantów”…………..82
6.2 Znakowanie produktów mlecznych w zakresie aromatów……………………….83
6.2.1 Podstawowe wymagania dotyczące znakowania produktów w zakresie
Aromatów……………………………………………………………….83
6.2.2 Znakowanie produktów napisem „o smaku……” lub podawanie
odniesienia do składnika smakowego (np. jogurt truskawkowy) oraz
możliwość umieszczenia wizerunku owocu na etykiecie produktu…….84
6.3 Znakowanie produktów mlecznych w zakresie enzymów………………………..85
6.4 Przepisy w sprawie znakowania środków spożywczych zawarte w tzw. pakiecie
rozporządzeń dotyczących środków polepszających żywność…………………...86
6.4.1 Przepisy dotyczące znakowania środków spożywczych zawarte w
rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie substancji
dodatkowych…………………………………………………………….86
6.4.2 Przepisy dotyczące znakowania środków spożywczych zawarte w
rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie środków
aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach
aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz
zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89, rozporządzenie
Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenie (WE) nr 2232/96 i dyrektywę
2000/13/WE……………………………………………………………..87
6.4.3 Przepisy dotyczące znakowania środków spożywczych zawarte w
rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie enzymów
spożywczych i zmieniające dyrektywę Rady 83/417/EWG,
rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE,
dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie nr 258/97………...87
6.5 Znakowanie substancji dodatkowych i aromatów przeznaczonych do stosowania
w przemyśle spożywczym………………………………………………………...88
ROZDZIAŁ 7 Najczęstsze błędy i problemy w znakowaniu produktów mlecznych
w Polsce………………………………………………………………………………………90
7.1 Rodzaje stosowanych informacji i znaków………………………………………90
7.1.1 Znakowanie obligatoryjne………………………………………………90
7.1.2 Znakowanie nieobligatoryjne………………………………………….114
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin