· 80 dag cielęciny
· 1 kg szpinaku
· 2 cebule średnie
· 15 dag śmietany gęstej i kwaśnej
· 2 łyżki oleju
· 2 łyżki maki
· 2 łyżki margaryny
· 2 łyżki soku z cytryny
· 2 łyżki startego żółtego sera niekoniecznie
· sol
· pieprz
1. Cielęcinę pokroić na kawałki i ok 5 minut smażyć ja na oleju, posolić i popieprzyć,
2. Oprószyć mąką i zasmażyć później podlać 3 szklanki wody i tak dusić ok 25 minut
3. Szpinak przebrać, opłukać
4. Na margarynie zeszklić cebule (pokrojona w kostkę) dodać do niej szpinak i dusić do miękkości i doprawić i zaciągnąć śmietaną i ewentualnie doprawić do smaku, dodać soku z cytryny
5. Połączyć szpinak z mięsem i udekorować żółtym serem.
jolkator