Królik w śmietanie z grzybami.doc

(487 KB) Pobierz
Królik w śmietanie, z grzybami

Królik w śmietanie, z grzybami

Składniki

·         1 tuszka królika

·         3 zabki czosnku

·         sól i pieprz

·         smietana slodka

·         grzyby lesne swieze lub suszone

·         ew. pieczarki zamiennie

·         1 duza cebula

·         1/2 szklanki dobrego czerwonego wina np. Cabernet

·         tluszcz do smazenia

·          

Opis przygotowania

Krolika umyc, poporcjowac na mniejsze kawalki. Posciagac wszystkie blonki. Natrzec roztartym czosnkiem i przyprawic sola i pieprzem. Najlepiej zostawic tak na noc (jesli czas pozwala). Tluszcz rozgrzac na patelni i obsmazyc królika z kazdej strony i dodac pokrojona cebule. Przelozyc do zaroodpornego naczynia a patelnie zalac mala iloscia wody i podlac tym królika. Wstawic do goracego piekarnika i piec ok. 45 minut. Daolac 100ml smietany slodkiej i wino. Dolozyc grzyby ok. 150g. Mozna dodac w zastepstwie sproszkowane grzyby suszone. Piec dalej ok 25-30 minut. Podawac z bialymi kluskami i salatka, np. z buraczkow gotowanych. Smacznego. Królik nie zmienia smaku na drugi dzien, :) Uczta na sto dwa!

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin