SKŁADNIKI
20 dkg boczniaków,
18 gotowych płatów ciasta won-ton,
2 ząbki czosnku,
1 dymka,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki masła,
1/2 łyżeczki posiekanego tymianku,
1/2 łyżeczki soli morskiej,
pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Dymkę umyj i drobno posiekaj. Oczyść i posiekaj boczniaki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj dymkę, wyciśnięty czosnek, grzyby, tymianek i sól. Całość smaż około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw pieprzem, dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.
Rozłóż kwadratowe płaty ciasta, na rogu każdego kładź łyżkę farszu i zalepiaj krótkim rogiem (tym, na którym leży farsz), z dłuższego rogu formując długi welon ciasta. W garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę oliwy i wrzucaj partiami pierogi.
Gotuj około trzech minut, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
Wyjmij łyżką cedzakową, przełóż do miski i posyp cienkimi plasterkami masła.
szalonaryba