3 grupy produktów.doc

(26 KB) Pobierz
W diecie rozdzielnej wyróżniamy trzy grupy produktów:

W diecie rozdzielnej wyróżniamy trzy grupy produktów:

I. Grupa białkowa - to białko zwierzęce oraz nabiał czyli: mięso, wędliny, drób, ryby, jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe.

·         mięso gotowane

·         gotowany drób

·         gotowane kiełbasy i wędliny

·         gotowane, nie wędzone ryby

·         gotowane owoce morza

·         wyroby sojowe

·         jajka

·         mleko

·         ser żółty o zawartości tłuszczu do 50% w s.m.

II.  Grupa neutralna - są to warzywa (wyłączając ziemniaki i kukurydzę), owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), oleje, oliwa, masło, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda.

·         tłuszcze (oprócz utwardzanych, białych tłuszczów)

·         zakwaszane produkty mleczne

·         słodka śmietana i śmietanka do kawy

·         sery o zawartości tłuszczu min. 60% w s.m.

·         białe sery

·         surowe lub wędzone wędliny

·         surowe mięso

·         surowe, marynowane lub wędzone ryby

·         warzywa i sałaty

·         grzyby

·         kiełki i zarodki

·         zioła i przyprawy

·         orzechy (oprócz ziemnych) i nasiona

·         czarne jagody

·         rodzynki

·         oliwki

·         żółtko

·         drożdże

·         bulion warzywny

·         wysokoprocentowe czyste alkohole

·         żelatyna

III.  Grupa węglowodanowa - pieczywo, kasze, płatki, muesli, ryż, ziemniaki, makarony, owoce suszone, cukier, kukurydza, ciasta, inne słodycze...

·         zboża pełnoziarniste

·         kasza gryczana

·         produkty pełnoziarniste

·         ziemniaki

·         banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i daktyle

·         suszone owoce (oprócz rodzynek)

·         fruktoza, miód, syrop klonowy, nektary z gruszek i jabłek

·         mąka ziemniaczana

·         proszek do pieczenia

·         budyń

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin