I. Grupa białkowa - to białko zwierzęce oraz nabiał czyli: mięso, wędliny, drób, ryby, jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe.
· mięso gotowane
· gotowany drób
· gotowane kiełbasy i wędliny
· gotowane, nie wędzone ryby
· gotowane owoce morza
· wyroby sojowe
· jajka
· mleko
· ser żółty o zawartości tłuszczu do 50% w s.m.
II. Grupa neutralna - są to warzywa (wyłączając ziemniaki i kukurydzę), owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), oleje, oliwa, masło, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda.
· tłuszcze (oprócz utwardzanych, białych tłuszczów)
· zakwaszane produkty mleczne
· słodka śmietana i śmietanka do kawy
· sery o zawartości tłuszczu min. 60% w s.m.
· białe sery
· surowe lub wędzone wędliny
· surowe mięso
· surowe, marynowane lub wędzone ryby
· warzywa i sałaty
· grzyby
· kiełki i zarodki
· zioła i przyprawy
· orzechy (oprócz ziemnych) i nasiona
· czarne jagody
· rodzynki
· oliwki
· żółtko
· drożdże
· bulion warzywny
· wysokoprocentowe czyste alkohole
· żelatyna
III. Grupa węglowodanowa - pieczywo, kasze, płatki, muesli, ryż, ziemniaki, makarony, owoce suszone, cukier, kukurydza, ciasta, inne słodycze...
· zboża pełnoziarniste
· kasza gryczana
· produkty pełnoziarniste
· ziemniaki
· banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i daktyle
· suszone owoce (oprócz rodzynek)
· fruktoza, miód, syrop klonowy, nektary z gruszek i jabłek
· mąka ziemniaczana
· proszek do pieczenia
· budyń
anilenka