Przepis na marynate do żeberek
Składniki:
· ocet ryżowy 4 lyzki
· sos sojowy 3 łyżki
· olej sezamowy 1 łyzka
· olej zwykly 2 łyżki
· miód 4 łyżki
· cynamon 1 pokruszona laska
· anyżek kilka gwiazdek
· imbir
· dymki 4
· papryczki chiki w talarkach 2
Przygotowanie:
wymieszac skladniki i dodać żeberka, pozostawic na jakis czas, nastepnie piec ok. 1h 200 stopni przykryte folia, po godzinie odkryc folię polać jeszcze miodem i posypac przyprawami i zapiekac jeszcze 30 min. juz bez folii w temperaturze 230 stopni
Niebiesko-czarna wołowina
Składniki:4 ok. 4 cm grubości kawałki mięsa wołowego (ok. 1,5 kg)Marynata: • 5 łyżek sosu sojowego • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte • 2,5 cm świeżego imbiru, startego • 2 łyżki oleju sezamowego • 2 łyżeczki drobno mielonego cukru • czarny pieprz • 4 młode cebule, grubo siekanePrzygotowanie: Wkładamy mięso do dużego woreczka do zamrażania i dodajemy składniki do marynaty. Związujemy woreczek pozbywając się ze środka powietrza i staramy się, by marynata dotarła do każdego kawałka mięsa, po czym całość wkładamy na całą noc do lodówki (lub nawet na cały dzień) lub chociaż przez godzinę trzymamy w temperaturze pokojowej. Gdy przyjdzie czas, mięso pieczemy na gorącym ruszcie lub na blasze. Ja lubię, kiedy trzyma się je nie dłużej niż do momentu gdy pociemnieje na zewnątrz (co oznacza około 5 minut na każdej stronie), ale wy oczywiście powinniście piec je tak długo jak lubicie. Odstawiamy na kilka minut przed przystąpieniem do cięcia na cieniutkie plasterki.
Miodowe Semifreddo
Składniki: - 1 jajo - 4 żółtka - 100 g miodu najwyższej jakości, plus ok. 3 łyżki do przybrania - 300 ml śmietany kremówki - 25 g orzeszków pinii, prażonychPrzygotowanie: Wykładamy 900 g/1-litrową formę do chleba folią spożywczą. W misce postawionej na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą, ubijamy jajo i żółtka z miodem, do momentu aż masa zrobi się jasna i gęsta. Ja używam do tego metalowej ubijaczki, jednak jeśli zapragniecie odrobiny kulinarnej pomocy, na pewno szybciej będzie użyć ręcznego miksera.Śmietanę kremówkę ubijamy na gęsto i delikatnie dodajemy do niej masę z jaj i miodu. Wlewamy całość do przygotowanej wcześniej formy i ostrożnie przykrywamy folią spożywczą, przed włożeniem do zamrażalnika na około 2-3 godziny.Kiedy deser jest gotowy do podania, wykładamy go na odpowiedniej wielkości talerz i skrapiamy miodem, jeszcze przed cięciem na kawałki, posypując prażonymi orzeszkami pinii. Semifredo szybko się rozpuszcza, ale to również składa się na urok jego niebiańskiej konsystencji. Jeśli będziecie mieli trochę ciemnego, gęstego wina deserowego w kolorze miodu do popijania - tym wspanialej.
Sałatka z kurczakiem, pietruszką i migdałami
Składniki: - 1 ugotowana i ostudzona pierś kurczaka, pokrojona na małe kawałeczki - dwie garście świeżej pietruszki płaskolistnej - ok. 1 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin - sok z połowy cytryny - sól - ok. 50 g płatków migdałów, wyprażonychPrzygotowanie: Mieszamy dłońmi pietruszkę z kurczakiem w dużej misce lub na dużym talerzu. Skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy dalej. Teraz wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól i wsypujemy większość prażonych migdałów i znów mieszamy. Na wierzchu posypujemy pozostałą częścią migdałów – i gotowe!
Latarniana czerwień malin w galaretce z Chardonnay
Składniki: - 1 butelka dobrego, aromatycznego Chardonnay - 300 g malin - 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż - 5 listków żelatyny - 250 g drobno mielonego cukru - śmietana kremówka do podaniaPrzygotowanie: Umieszczamy wino i maliny w misce i zostawiamy na pół godziny, aby się namoczyły. Odcedzamy wino do garnka a maliny odstawiamy. Podgrzewamy wino z laską wanilii, prawie doprowadzając do wrzenia i odstawiamy na 15 minut. Moczymy listki żelatyny – które możemy w dzisiejszych czasach dostać w supermarkecie – w zimnej wodzie przez około 5 minut. W tym czasie, po wyjęciu laski wanilii, znów podgrzewamy wino i dodajemy cukier, mieszając, aż zupełnie się rozpuści. Jeśli chcemy pozbyć się alkoholu, doprowadzamy do wrzenia. Miarką kuchenną odmierzamy jedną trzecią gorącego wina i dodajemy do odsączonych listków żelatyny, mieszając do ich rozpuszczenia; następnie wlewamy tę mieszankę z powrotem do reszty wina i ponownie dobrze mieszamy. Odcedzamy całość do wysokiego naczynia. Układamy maliny po równo do 6 płytkich szklanych pucharków i zalewamy odcedzonym winem. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby stężały, chociaż najlepiej byłoby zostawić je w lodówce na cały dzień, jeśli chcemy mieć naprawdę dobrze przygotowany deser. Wyciągamy z lodówki na 15 minut przed podaniem. W oddzielnym naczyniu podajemy śmietanę kremówkę, aby wszyscy mogli polewać nią tę delikatną, ozdobioną owocami galaretkę w miarę jedzenia.
Biała czekolada i mus z Maraku
Składniki: - 300 g białej czekolady - 6 jaj, białka oddzielone od żółtek - 10 owoców marakui - 300 g – 500 g malinPrzygotowanie: Łamiemy czekoladę na kawałki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej przez koło 3 minuty lub w miseczce nad rondlem z gotującą się wodą; następnie odstawiamy miseczkę i pozwalamy czekoladzie odrobinę ostygnąć. Ubijamy białka na sztywną pianę. Bardzo delikatnie dodajemy żółtka do ostudzonej czekolady, uważając, by się nie zważyła. Przecinamy marakuję na połówki i wyciągamy łyżką nasiona owoców; sok, miąższ oraz nasiona wrzucamy do żółtek wymieszanych z czekoladą i na końcu dokładamy ubitą pianę, delikatnie mieszając do całkowitego połączenia składników. Układamy na spodzie dużej szklanej salaterki, albo 8-10 mniejszych pucharków warstwę malin – ciężko dokładnie określić ile, tak naprawdę zależy to od wielkości pucharków lub salaterki – i wlewamy mus. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 4 godziny, jeśli używamy jednej dużej salaterki. Mimo że zwykle jestem raczej za wspólnym niż oddzielnym podawaniem do stołu, przy tym deserze częściej decyduję się na serwowanie go w indywidualnych pucharkach. Uważam, że jego smak jest na tyle intensywny, że można podawać go w małych porcjach, a niemożliwe jest nakładanie wielką wspólną łychą tak niewielkiej ilości do małego pucharka bez sprawiania wrażenia osoby skąpej.
Arbuz, ser feta i sałatka z czarnymi oliwkami
Składniki: • 1 mała czerwona cebula • 2-4 limonki, w zależności od soczystości • 1,5 kg słodkiego, dojrzałego melona • 250 g sera feta • świeża natka pietruszki • pęczek mięty, siekanej • 3-4 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin • 100 g drylowanych czarnych oliwek • czarny pieprzPrzygotowanie: Obieramy i przekrajamy na pół czerwoną cebulę, następnie zaś kroimy ją na bardzo cieniutkie półksiężyce i wkładamy do niewielkiej salaterki, namaczając sokiem z limonki, tak aby zrobiły się bardziej przezroczyste i by wyciągnąć z nich troszkę ostrości. Dwie cytryny powinny wystarczyć chyba, że będą one wyjątkowo mało soczyste. Usuwamy skórę i pestki z arbuza i kroimy w niewielkie trójkąty. Kroimy fetę na kawałki o podobnych rozmiarach i wszystko wkładamy do dużej, szerokiej i płytkiej miski. Odrywamy łodyżki z pietruszki, tak by pełniła rolę bardziej liści w sałatce niż przybrania i dodajemy ją do miski wraz z siekaną miętą. Wylewamy teraz cebule, w pięknym brązowo-fioletowym kolorze, wraz z różowym sokiem na sałatkę, dodajemy oliwę i oliwki, a następnie dłońmi delikatnie mieszamy sałatkę, tak aby feta i arbuz nie straciły swych kształtów. Dodajemy porządną szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Na koniec, do dressingu możemy dodać jeszcze odrobinę limonki. Hava Nagila! Oto smak Słońca z Tel Awiwu!
Tiramisu
Składniki: - 2 serki mascarpone (500 g) - 5 jaj- 2 paczki podłużnych biszkoptów- 3/4 szklanki cukru - 1 kieliszek likieru amaretto- 6-8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej - 3 łyżeczki żelatynyPrzygotowanie:Kawę zaparzyć w szklance wody i odstawić do ostygnięcia. Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać mascarpone i, na końcu, pianę z 3 białek. Dla zagęszczenia deseru możemy, lecz nie musimy, dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wody. Naczynie, najlepiej szklane, wyłożyć biszkoptami. Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru amaretto.Na biszkopty wyłożyć następnie pierwszą warstwę masy. Później jeszcze dwie warstwy nasączonych biszkoptów i masy. Ostatnią warstwę masy należy posypać kakao lub tartą czekoladą. Przykryć folią i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Sałatka z zielonego groszku i avokado
Składniki: - mrożony groszek- oliwa- świeża mięta- ocet winny- cukier- sałata- cykoria- avokadoPrzygotowanie: Zamrożony groszek ugotować do miękkości, doprawić oliwą, świeżą miętą, octem winnym i szczyptą cukru. Sałatę podzielić na listki i ułożyć na talerzu, dodać cykorię i groszek. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Avokado pokroić w plastry i ułożyć na sałacie. Doprawić solą, przybrać świeżą miętą.
Zupa pomidorowa
Składniki: - sos lub przecier pomidorowy - woda - ryż balsamiczny - ser parmezanPrzygotowanie: Ryż gotujemy w wodzie z sosem pomidorowym przez ok. 10 minut. Zupa będzie gotowa, gdy ryż stanie się miękki.Zupę podajemy w miseczkach posypaną świeżo startym parmezanem.
POCZWÓRNIE CZEKOLADOWE CIASTO
Do miksera (od razu) wsypujemy 200g mąki, 270g cukru, pół łyżeczki sody spożywczej, 50g kakao, 175g masła i 1/3 szklanki kwaśnej śmietanki, dodajemy odrobine ekstraktu bądź esencji, podobno to to samo) waniliowego oraz 2 jajka. MIESZAMY!!:P do wymieszanego juz ciasta dodajemy 1 szklanke wrzacej wody, aby ciasto nabrało niebiańskiej puszystości oraz 175g groszków czekoladowych. Przed wlaniem ciasta do formy, należy ją wyłożyć folią (co z pewnością ułatwi późniejsze zmywanie:P). Rozgrzać piekarnik do 170 stopni, wsadzić i zacząć robic syrop czekoladowy. Niestety sama Nigella nie powiedziała, na ile należy wsadzić ciasto, ale tak szczerze nawet ja(lewus z dziedziny gotowani) wiedziałabym kiedy ciasto jest gotowe. Jest takie kruche na wierzchu, no i posiada piękne pęknięcie mniej wiecej po środku wzdłuz ciasta (ufff mam nadzieje, że wystarczająco wutłumaczyłam xD) Czas zabrac się za przygotowanie syropu czekoladowego: 120 ml wody, 100g cukru, łyżeczka kakao. Wszystko to mieszamy i kiedy uzyskamy jednolitą(jak mniemam) mase kładziemy na ogień, tak żeby syrop odparował wode i zgęstniał. Po wyjęciu ciasta z piekarnika robimy dziurki w cieście, np "surową" kluską do spagetti, albo jakimś drutem kuchennym, po to aby syrop dostał się do środka ciasta. Na sam koniec, kiedy już polejemy ciasto syropem, posypujemy je wiórkami czekoladowymi.
mars i czekolada
składniki:- 4 batony Mars
- 50g masła
-2,5 szklanki płatków kukurydzianych
Przygotowanie:Masło i batony rozpuścić w rondlu, dodać płatki, zamieszać. Rozłożyć do foremek na muffiny i wstawić do lodówki na godzinę.
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKIrozpuscić w mikrofalówce 250g ciemnej czekolady, do gorącej masy dodać 125g masła,zostawic do ostygniecia.W tym czasie ubic piane z 4 bialek z 100g cukru=6-7 łyżek (cukier dodac dopiero gdy same bialka sie ubiją). Piana ma byc lsniąca i spręzysta.4 zóltka + 2 całe jajka mieszamy z 75g cukru (ok.5 łyżek) - trzepaczka lub drewnianą łyżką. Dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy,troche "kontro" (lub rumu, "caluła" lub "fra angelico") - niestety nie znam francuskiego wiec pisze tak jak słyszę...Można dac zamiast alkoholu wanilię.Do masy zóltkowej dać czekoladę z masłem i wymieszać, potem dodać łyżkę ubitych białek i energicznie wymieszać, a potem reszte piany i delikatnie mieszać nabierając powietrze. Wlać do niewysmarowanej tortownicy, na której dnie wyłożono pergamin. Piec 35-40 min. w temp. 180 st.C.Ciasto po wyjeciu opada, ale taki już jego urok dzieki czemu wypelniamy wierz ubitą bitą smietana z dodatkiem "kontro" i posypujemy sypką czekoladą.
MASA SUCHA:-250g mąki pszennej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia-175 g cukru- 0,5 łyżeczki sody- 2 łyżki kakao-150 g groszków czekoladowychMASA PLYNNA- 250 ml mleka- 90 ml oleju roślinnego- łyżka aromatu waniliowego- 1 jajoLączymy ze sobą obie masy mieszamy nie używając miksera, im wiecej grudek tym lepiej. Nastepnie przelewamy mase do foremek i pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
__________________
Ciasteczka Nigelli90g masła (miękkiego)100g cukru-pudru (1/2 szkl.)1 cukier waniliowy (Nigella dała pół łyżeczki aromaty waniliowego)200g mąki pszennej (1 i 1/2 szkl.)1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliWszystko oczywiście robi sie mikserem Masło utrzeć z cukrem. Dodać pierwszą łyżkę mąki (wg. Nigelli ma to zapobiec zważeniu ciasta), wymieszać, dodać jajko i dodawać po łyżce (sukcesywnie) mąki i potem proszek i szczypte soli.Włożyc do lodówki na pól godziny.Rozwałkować na ok. 1/2 cm i wykrywać ciasteczka o różnych kształtach. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec 10 min.Ciasto jest bardzo miekkie wiec bez problemu się skleja resztki pozostałe z wykrawania ciasteczek tak by wykrawac nastepne ciasteczka.Do tego robi sie lukier z cukru-pudru (150g) i goracej wody. Nigella farbowala lukier na 4 różne kolory uzywając barwników spozywczych w pastach. U nas w Polsce chyba takich nie ma.Ja zrobilam "lukier" z gotowanego 2,5h we wrzatku mleczka słodzonego w puszce i na to układałam rodzynki.
dziewczyny zrobiłam te muffinki i są rewelacyjne ja zrobiłam w wersjii dietetycznej z maki razowej250g maki razowej2lyzezki proszku do pieczenia0,5 lyzeczki sody150g musli bez cukru250ml mleka 2%5lyzek oleju wyszły pyszne a na gorze ozdobiłam wisnia drylowana(1fotka)
Napisane przez monique1326
Ostatnio Nigella robila zabajone. Czy ma ktos moze przepis na te zabajone? Bardzo prosze.
NA Dwie osoby2 łyżki cukru,2 żółtka do miski,2-3 łyżki wina musującego,1/3 szkl. kremówkiMiske postawić na większym garnku z gotującą wodą i ubiać w kąpieli wodnej na jednolitą, gładką, puszystą masę ok 10 minut, pod koniec ubijania dodać 2-3 łyżki wina musującego. Miskę z masą wstawic do miski z lodem i schłodzić.Ubić śmietanę, połączyć z masą jajeczną i przelać do pucharków.
Krem czekoladowy100 g czekolady deserowej, 350 ml śmietany kremówki, 350 ml pełnotłustego mleka, 8 żółtek, 125 g cukru, 40 g kakaoCzekoladę posiekać i stopić w kąpieli wodnej. Zółtka utrzeć z cukrem, dodać kakao. Śmietankę oraz mleko wlać do garnka, zagotować i wlać do masy żółtkowej. Na koniec wmieszać stopioną czekoladę. Krem gotować do zgęstnienia (ok.10 min) ciągle mieszając. Przykryć wierzch folią, żeby nie utworzył się kożuch i odstawić do wystudzenia.
Makaron z grzybami Grzyby (750g) dusimy na masle z łyżką oleju, dodajemy 3 ząbki czosnku. Można posypać świeżym tymiankeim i pietruszką (tak ok. 3/4 natki). Solimyi dusimy Dolewamy ok. 125 ml cherry amontillado (jeśli ktoś ma Dusimy dalej. Biały sos: Rzposzczamy 175 g masła z 170 g mąki pszennej. Czekamy, aż zrobi się gładka, gęsta, lśniąca masa. Ściągamy z ognia. Dodajemy 2 litry mleka(8 szklanek). Gotujemy ok. 5-10 min., aż znikienie smak mąki. Sos musi zgęstnieć. Mozna dodac startą gałkę muszkatołową. Gotujemy makaron , polewamy go sosem, a potem dodajemy grzyby. Wszystko posypujemy starym parezanem i mieszamy. Na sam koniec zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przepis ktory podawała Nigella jest na 3 paczki makaronu, więc na strasznie dużo jedzenia
Muffiny:225 g lub ok. 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka sodyszczypta soli (Nigella podaje 1/4 łyżeczki)1 jajo250 ml maślanki75 ml oleju lub stopionego masła175 g lub niecała szklanka cukru (dla mnie bździnkę za dużo)Nie pamiętam czy aromat też, ale ja dodaję w zależności od dodatków.Jajo roztrzepać z cukrem, dolać olej i maślankę. Do tego wsypać mąkę z sodą i solą i lekko wymieszać (mają być GRUDY). Takie wiecie - wszystko mokre. Nigella w tym momencie dodawała czekoladową granolę 250 g, ja zamiast -rodzynki lub orzeszki rozdrobnione podpieczone wcześniej. Czekam na miękkie owoce.Nakłada się łychą do lodów (genialne) do formy do muffinek. Nakładałam bezpośrednio, bez papierków, bo mi się za bardzo przyklejały. Wychodzą z formy bez kłopotu.Czas pieczenia: 25 min. w 200 stopniach C u Nigelli, moje - lżejsze 20. min. w 190 C.Pozdrawiam
Składniki na placki:
· 3 jajka
· 3 łyżki stołowe cukru
· 225 g serka wiejskiego
· 50 g uniwersalnej mąki
· 1 łyżka stołowa najlepszego ekstraktu z wanilii
Składniki na sos truskawkowy:
· 250 g truskawek
· ½ łyżeczki octu b...
parys90