Tiramisu
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka czubata kawy rozpuszczalnej
50 ml żubrówki (może być mniej w zależności od gustu)
Rozpuścić kawę w ciepłej wodzie, dodać żubrówkę, zostawić do ostygnięcia
4 jajka
5 łyżek cukru…..drobnego
2 opakowania sera mescarpone (50dkg)- oryginalny włoski
Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na kogiel-mogiel. Dodać 2 serki mescarpone, najpierw wymieszać łyżką, a później ucierać mikserem na jednolitą masę.
Do białek dodać szczyptę soli ubić białka, dodać dwie łyżki cukru i ubijać dalej z 1-2 minut. Dodać ubitą pianę z białek do masy z serkiem, wymieszać delikatnie.
2-3 paczek biszkoptów podłużnych
Układać na blaszkę biszkopty moczone w zalewie z żubrówką. Moczyć tylko z jednej strony (górnej) i tylko zamoczyć (krótko). Na wyłożone ciasta położyć połowę kremu, posypać kakao przez sitko. Następnie kłaść drugą warstwę biszkoptów i znów pozostałą część kremu. Na wierzch posypać kakao przez sitko
SMACZNEGO!!!
parys90