BABKA ZEBRA
Składniki:
Ciasto: 5 jajek 1 ½ szklanki cukru 2 ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej Ponadto: 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej Do dekoracji: cukier puder
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec dodać olej i wodę mineralną. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej mąkę pszenną.
Do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (40x10 cm) wlewać na przemian po ok. 3 łyżki ciasta kakaowego i po ok. 3 łyżki ciasta białego.
Formę z babką włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Ewita68