Niacyna Witamina B3 PP.pdf

(122 KB) Pobierz
228706648 UNPDF
Witamina B3 (inaczej Witamina PP, Niacyna) - wspólna nazwa na określenie dwóch związków:
kwas nikotynowego (czyli kwas 3-pirydylokarboksylowe pochodna pirydyny) i amidu kwasu
nikotynowego (nikotynamid). Niacyna jest znana również jako czynnik przeciwpelagryczny, stąd
niekiedy nazywa się ją również witaminą PP. Może być ona, w przeciwieństwie do innych witamin
z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak
niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać,
że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane
w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
Witaminę tą zawiera chude mięso, wątróbka, serca, drób, ryby, fasola, groch, drożdże piwne, masło
orzechowe, odtłuszczone mleko, ser, soja, orzechy, suszone brzoskwinie, pełne ziarno, migdały,
grzyby.
Współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w
przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu
czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje
poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system
nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
Witamina B 3 (PP) wchodzi w skład wielu suplementów diety . Najważniejsze z nich to: Activize
Oxyplus , Fitness-Drink, Gourmet Shakes, ALL-IN-1000 PLUS
Opis i funkcje: Nazwa pelagra użyta po raz pierwszy przez Frappoliego w 1771 pochodzi od słów
pella i agra, które są źle użytymi włoskimi słowami pellis i aegra, oznaczającymi "chora skóra".
Pierwsze badania nad pelagrą przeprowadził hiszpański lekarz Casal, który w 1735 opisał tę
chorobę. Pelagra była uznana za jednostkę chorobową najpierw w Hiszpanii, Portugalii i Włoszech,
a potem w kolejnych krajach europejskich. Związki te są znane od końca XIX w., lecz ustalenie
zależności występowania choroby pelagry od ich niedoboru w diecie wymagało jeszcze żmudnych
badań, które dały dopiero rezultat w naszym stuleciu. W okresie międzywojennym pelagra była
schorzeniem rozpowszechnionym zarówno w Europie, jak i Ameryce Południowej. Objawiała się
zmianami skórnymi (na języku, szyi, twarzy, rękach), a także zaburzeniami układu trawienia oraz
zaburzeniami nerwowymi i psychicznymi. Niacyna, czyli witamina B3, zwana też witaminą PP
obejmuje amid kwasu nikotynowego, kwas nikotynowy oraz pochodne wykazujące biologiczną
aktywność nikotynoamidu. Witamina ta uczestniczy w regulacji poziomu cukru we krwi (produkcja
związków energetycznych), regulacji poziomu cholesterolu, uczestniczy w procesach utleniania i
redukcji w organizmie (jako składnik koenzymów), uczestniczy w utrzymaniu odpowiedniego stanu
skóry, uczestniczy w regulacji przepływu krwi w naczyniach, współdziała w syntezie hormonów
płciowych.
Niedobór witaminy:
• wystąpienia pelagry - tzw. rumień lombradzki - szorstkość i zaczerwienienie skóry,
• zaburzenia w metabolizmie cukrów,
• zaburzenia procesu oddychania komórkowego,
• dysfunkcji układu trawiennego (biegunki, spadek masy ciała, osłabienie),
• zakłócenia w funkcjonowaniu układu nerwowego (bezsenność, zawroty głowy, bóle głowy,
zapalenie nerwów, zaburzenia pamięci).
Polepszenie wchłaniania: kompleks witamin B, witamina B1, witamina B2, witamina B5,
witamina C, fosfor, chrom.
Pogorszenie wchłaniania: sulfonamidy, alkohol, tabletki nasenne, estrogen, antybiotyki, środki
228706648.001.png 228706648.002.png
antykoncepcyjne, kawa, herbata, cukier, azotan sodu.
Ciekawostki:
• jest to jedna z nielicznych witamin nieulegających zmianom mimo procesów przetwarzania i
przechowywania żywności,
• dzienne zapotrzebowanie na witaminę B3 (PP) jest zwykle zaspakajane poprzez jej
powstawanie z jednego z aminokwasów - tryptofanu, przyjmuje się, że 1 [mg] niacyny
równa się 60 [mg] tryptofanu,
• nadmierne spożywanie pokarmu zawierającego cukier prowadzi do utraty witaminy PP,
• kwasu nikotynowego i amidu tego kwasu nie należy mylić ze szkodliwą nikotyną, która
znajduje się w tytoniu,
• niedobór witaminy PP może spowodować niekorzystne zmiany w osobowości, ponieważ
witamina ta jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu
nerwowego,
• nadmiar syntetycznej witaminy PP może powodować: bóle głowy, mrowienie,
zaczerwienienie skóry, swędzenie głowy, szum w uszach, niestrawność, żółtaczkę, arytmię
serca i psychozy, prawdopodobieństwo uszkodzenia wątroby, utratę łaknienia, stężenie
kwasu moczowego, zwiększenie zawartości glukozy w osoczu,
• badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że stosowanie niacyny obniża
poziom cholesterolu nawet o 22%,
• dzięki zdolnościom niacyny do rozszerzania naczyń krwionośnych, jej stosowanie może być
pomocne w usuwaniu dolegliwości krążeniowych u osób z wąskimi żyłami, oraz łagodzeniu
dolegliwości u osób cierpiących na bóle migrenowe.
WITAMINA PP
Synonimy: niacyna, nikotynamid, niacynamid, pelagranina, witamina B3.
JAK
ODKRYTO
WITAMINĘ
PP
Nazwa pelagra użyta po raz pierwszy przez Frappoliego w 1771 r. pochodzi od słów pella i agra, które są źle
użytymi włoskimi słowami pellis i aegra, oznaczającymi "chora skóra". Pierwsze badania nad pelagrą
przeprowadził hiszpański lekarz Casal, który w 1735 roku opisał tę chorobę. Pelagra była uznana za
jednostkę chorobową najpierw w Hiszpanii, Portugalii i Włoszech, a potem w kolejnych krajach europejskich.
W 1881r. na 16,5 miliona mieszkańców Włoch około 100.000 chorowało na tę chorobę. Według
przybliżonych danych w 1830r. około 5% ludności tego kraju cierpiało na pelagrę.
Polska nazwa brzmi "rumień lombardzki", ponieważ w owych czasach zapadalność na tę chorobę w
Lombardii była największa. Pelagra występowała również w południowej Francji, na Bałkanach, w Turcji, w
Egipcie, Ameryce Południowej oraz w Indiach, Chinach i Japonii.
Poznanie Pelagry z punktu widzenia klinicznego i epidemiologicznego stało się podstawą do badań nad
przyczynami tego schorzenia. Spośród kilku teorii tłumaczących przyczyny pelagry najwięcej zwolenników
miała ta, która głosiła, że w pożywieniu (kukurydzy) znajduje się czynnik uczulający na światło. Przemawiały
za nią obserwacje kliniczne, wykazujące, że pelagra nasilała się w okresie wiosennym i letnim.
Choroba ta występowała najczęściej wśród osób źle żywionych (więźniów, chorych umysłowo, ubogiej
ludności). Kazimierz Funk w 1914r. wysunął hipotezę, że pelagra jest skutkiem niedoboru jakiejś witaminy.
Pogląd taki podzielał Goldberger, który w latach 1913 - 1915 dowiódł, że pelagrą nie można zakazić się za
pomocą krwi lub wydzielin z wykwitów skóry. Pierwsze doświadczenie tego rodzaju Goldberger wykonał na
sobie, potem za pomocą odpowiednio dobranej diety zapobiegał pelagrze u ludzi.
Diety Goldbergera zawierały 2 - 3 razy mniej niacyny niż wynosi dawka zapobiegawcza. Zawierały natomiast
dużo tryptofanu, który ulega przekształceniu w kwas nikotynowy w tkankach zwierząt i człowieka.
BUDOWA I WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY PP
Kwas nikotynowy znany jest od 1867 r. Związkiem pokrewnym kwasowi nikotynowemu jest nikotyna i
amid kwasu N-metylonikotynowego. Nikotyna ulega przekształceniu w kwas nikotynowy dopiero
pod wpływem działania silnych środków utleniających. Przemiana tego typu nie zachodzi w
organizmie i wobec tego nikotyna nie ma właściwości przeciwpelagrycznych. W organizmach żywych
podstawowym substratem kwasu N-metylonikotynowego jest niacyna .
Właściwości
witaminy
PP
Kwas nikotynowy jest słabym kwasem, łatwo rozpuszczalnym w wodzie i alkoholu. Krystalizuje w postaci
igieł w temperaturze 235,5 - 236,5°C. Należy do najbardziej trwałych witamin, mało wrażliwych na
autoklawowanie (działanie podwyższonego ciśnienia i temperatury) oraz na działanie tlenu atmosferycznego,
ługów, kwasów i światła. Amid kwasu nikotynowego również krystalizuje w postaci igieł w temperaturze
129°C.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin