Likier kremowy I.doc

(21 KB) Pobierz
Likier kremowy I

Likier kremowy I

 

Składniki:
- 2 - 3 laski wanilii
- 1 l rumu białego 40°
- wódki czystej 40° lub brandy 40°
- 0.7 l mleka zagęszczonego słodzonego
- 0.5 l syropu cukrowego
- 1 - 2 łyżeczki karmelu

 



Opis przygotowania:
Wanilię rozdrobnić i macerować w wybranym alkoholu, w naczyniu pod przykryciem przez 14 dni. Po tym czasie przecedzić nalew przez bibułę filtracyjną, dodać mleko, syrop cukrowy oraz karmel dobrze zmieszać i rozlać do butelek, przechowując w chłodzie. Likier jest nieprzejrzysty, ma barwę od mleczno-jasnobrązowej do mleczno-ciemnobrązowej, o konsystencji lekko kremowej, zapachu i smaku śmietankowo-waniliowym. Pije się go o temp. 10 - 12 °C. Uwaga: przed użyciem butelkę wstrząsnąć.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin