■ Mtiiif |*іи»ііі| Numer 10/2002 Indeks 341312 Cena 2,40 zt (w tym 7% VAT) Lubię gotować Ziemniaczane specjały Ziemniaki to uniwersalne i bardzo polskie warzywo. Można je przetwarzać na każdy znany w kuchni sposób i zawsze otrzymać smaczne danie. W naszej propozycji znajdują się potrawy z ziemniaków gotowanych, smażonych, duszonych, pieczonych w piekarniku. Ze względu na przydatność w kuchni, dzieli się je na trzy grupy: • odmiany sałatkowe o miąższu bardzo zwięzłym, nie rozsypujące się po ugotowaniu (frezja, tarpan); • odmiany uniwersalne o miąższu dość zwięzłym, nie rozsypujące się po ugotowć niu, nadające się na frytki, do sałatek, заде'*1 kanek i gotowania (irys, malwa, irga, ato/ sJjftót, bronka); j o • odmiany mączyste, dość sucfoe^oz-padające się po ugotowaniu, najleps zupy, purśe, placki ziemniaczane (koral? mila, leną, bryza, Janka). Do pieczenia najlepsze są ziemniaki zawierające dużo skrobi, a do gotowania - zawierające jej niewiele. Na frytki należy wybierać ziemniaki średnicy 5 cm, o podłużnym i owalnym kształcie, nieciemniejące. Ziemniaki zawierają dużo potasu, magnezu i fosforu, niewielką ilość wysoko wartościowego białka, wapnia i żelaza oraz mikroelementy. Mają także sporo witaminy C, trochę witamin z grupy В і witaminę A. Ilość witaminy С maleje podczas przechowywania. Po trzech miesiącach ziemniaki tracą jej 50 proc, a po sześciu - 75 proc. Ziemniaki nie zawierają tłuszczów. Najwięcej białek, mikroelementów i witamin znajduje się tuż pod skórką. Wewnątrz bulwy gromadzi się głównie skrobia. 10 dag ziemniaków dostarcza organizmowi 90 kcal, głównie w postaci łatwo strawnych i dobrze przyswajanych przez ustrój węglowodanów, a zwłasz-^ЩГвкгоЬі. отюааі Przy przepisach podajemy jedynie ori^niacyjny czas przygotowania potrawy. го\ Щ" Kapusta pekińska ->-duszona z ziemniakami Czas przygotowania: 45 min (1 porcja-195 kcal) 2 gtówki kapusty pekińskiej, 40 dag ziemniaków, 3 cebule (30 dag), 1 puszka pomidorów w zalewie (20 dag), 1 tyżka przyprawy maggi, 3 tyżki margaryny lub 2 tyżki oliwy, cukier, sól, pieprz Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, przekroić wzdtuż na pót i pokroić w paski. Obrane ziemniaki pokroić w dużą kostkę. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na margarynie, dodać ziemniaki, smażyć kilka minut. Wtożyć kapustę, a gdy odparuje, wlać pomidory z zalewą i maggi. Dusić okoto 30 min. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. (4 porcje) Ziemniaki należy kupować tej samej odmiany, jednakowej wielkości, foremne, czyste, jędrne i suche, bez uszkodzeń mechanicznych, o gładkiej skórce i niewielu oczkach. Placki ziemniaczane Czas przygotowania: 40 min (1 porcja-311 kcal) 1 kg ziemniaków, 1 cebula (8 dag), 2 żółtka, 1-2 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz; do smażenia: olej Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce z matymi otworami i lekko odcisnąć. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków razem z mąką i żółtkami, posolić, popieprzyć i wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć cienkie placki, z obu stron na rumiano. 2 (4 porcje) Placki z warzywami Czas przygotowania: 40 min (1 porcja-169 kcal) 1 marchewka (10 dag), 7 dag selera, 1 pietruszka (5 dag), 1 cebula (10 dag), 20 dag pieczarek, 4 łyżki mrożonego groszku, 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki, 1/2 szklanki śmietany 22-procentowej, 3 tyżki oleju, 1 tyżka mąki pszennej, vegeta, pieprz Placki ziemniaczane przygotować według podanego przepisu. Warzywa i grzyby oczyścić i umyć. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki - w plasterki, a resztę warzyw - w słupki. Na rozgrzanym oleju usmażyć pieczarki z cebulą, następnie dodać marchewkę, pietruszkę, seler i przyprawy. Smażyć 5 min. Posypać mąką i przesmażyć. Wlać bulion i dusić 15 min. Na końcu dodać śmietanę i groszek. Dusić jeszcze 5 min. Ciepły farsz wyłożyć na placki. (4 porcje) Placki z sosem mięsno-pomidorowym Czas przygotowania: 40 min (1 porcja - 261 kcal) 30 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1 cebula (10 dag), 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów pelati (40 dag), 2 tyżki śmietany 22-procentowej, 2 łyżki oleju, 2 tyżki natki pietruszki, sól, pieprz Placki ziemniaczane przygotować według podanego przepisu. Cebulę obrać i posiekać. Mięso smażyć na oleju 10 min, dodać cebulę i smażyć jeszcze 3 min. Dodać przyprawy, czosnek i pomidory razem z zalewą. Wymieszać i dusić 20 min. Na końcu dodać śmietanę i natkę pietruszki. Placki podawać z sosem. (4 porcje) Placki z ziemniaków i cukinii Czas przygotowania: 40 min (1 porcja - 383 kcal) 1 kg ziemniaków, 1 cukinia (50 dag), 2 cebule (20 dag), 2 jajka, 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 ząbki czosnku, szczypta sody oczyszczonej, sól, pieprz ziotowy i naturalny; do smażenia: olej Ziemniaki obrać i umyć. Cukinię umyć, obrać, przekroić na pól i oczyścić z pestek. Cebule obrać. Przygotowane warzywa zetrzeć na tarce z małymi otworami. Do startych warzyw dodać zmiażdżony czosnek, jajka, mąkę, sodę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, ktaść tyżką placuszki i smażyć z obu stron na zloty kolor. Zamiast cukinii można użyć kabaczka lub patisona. 4 (4 porcje) Bliny z piwem i mlekiem -<- Czas przygotowania: 50 min (1 porcja-423 kcal) 5 dużych ziemniaków, 2 tyżki mąki gryczanej, 2 jajka, 3 dag drożdży, po 1/2 szklanki piwa i mleka, sól; do smażenia: olej Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Dodać mąkę i żółtka, starannie wymieszać. Z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać z masą ziemniaczaną. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i wymieszać z ciastem. Mieszając, wlewać letnie piwo. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie na małą patelnię z rozgrzanym olejem nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placki wielkości patelni. Podawać gorące, ze stopionym masłem lub śmietaną. (3 porcje) Kotleciki ziemniaczane i z nadzieniem Czas przygotowania: 1 godz. (1 porcja - 646 kcal) CIASTO 70 dag ugotowanych ziemniaków, 3 jajka, 3/4 szklanki mąki pszennej, sól, pieprz; do smażenia: olej NADZIENIE 30 dag gotowanego mięsa, 15 dag pieczarek, 1 cebula (15 dag), 3 tyżki mąki pszennej, 2 tyżki butki tartej, sól, pieprz; do smażenia: olej Przygotować ciasto: gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę. Gdy ostygną, dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolite ciasto. Przygotować nadzienie: mięso zemleć. Pieczarki umyć, osaczyć, drobno posiekać, przesmażyć na oleju, dodać do mięsa. Na tym samym oleju obsmażyć drobno posiekaną cebulę, wsypać mąkę i rozprowadzić ją taką ilością wody, aby utworzył się zawiesisty sos. Doprawić solą i pieprzem, wlać do mięsa i pieczarek, dokładnie wymieszać. Z kawałków ciasta formować placuszki, nakładać nadzienie, zlepiać i spłaszczać. Kotleciki obtoczyć w bułce i usmażyć na oleju na złoty kolor. Do polania podać gęstą śmietanę. (4 porcje) W domu ziemniaki powinno się przechowywać w papierowej torbie, w ciemnym i chłodnym miejscu, ale w niezbyt niskiej temperaturze, gdyż staną się słodkie (skrobia zamieni się w cukier). W ogrzewanych piwnicach ziemniaki można przechowywać nie dłużej niż 2 miesiące, najlepiej w ażurowej skrzynce zapewniającej wentylację. W chłodnej piwnicy mogą leżeć i pół roku. Co pewien czas trzeba je przebrać, wyrzucić nad-psute i zzieleniałe oraz oberwać kiełki. Bliny podolskie Czas przygotowania: 45 min (1 porcja - 585 kcal) 1 kg ziemniaków, 2 cebule średniej wielkości, 20 dag mąki gryczanej, 3 jajka, 1 szklanka śmietany 22-procentowej, 1 łyżeczka masta, sól; do smażenia olej Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, zemleć. Cebule obrać, posiekać, D przesmażyć na maśle, dodać do ziemnia- ków, wlać śmietanę, wsypać mąkę. Posolić, dodać żółtka i wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z białek. Na rozgrzanym oleju smażyć niezbyt cienkie placki. Podawać z sosem grzybowym. (4 porcje) Ziemniaczane kulki z szynką Czas przygotowania: 55 min (1 porcja - 321 kcal) 50 dag ziemniaków, 20 dag szynki, 2 jajka, 1 cebula (5 dag), 3 tyżki mąki kukurydzianej, 1 tyżka oliwy, 2 tyżki natki pietruszki, sól, pieprz; do smażenia: olej Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach w posolonej wodzie, odcedzić, obrać i rozgnieść widelcem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać szynkę, natkę, jajka, mąkę, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i chwilę smażyć. Następnie połączyć z ziemniakami. Z masy formować małe kulki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Mąkę kukurydzianą można zastąpić mąką pszenną lub ziemniaczaną. (4 porcje) Zupa krem z porów ->- Czas przygotowania: 35 min (1 porcja -107 kcal) 60 dag ziemniaków, 50 dag białych części porów, 2 marchewki (20 dag), 4 szklanki bulionu (może być z kostki), 3 tyżki śmietany 22-procentowej, sól, pieprz Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pory i marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Warzywa zalać bulionem i goto- wać 20 min, następnie zmiksować. Zupę zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. (6 porcji) Zupa krem z ziemniaków Czas przygotowania: 40 min (1 porcja - 208 kcal) 1 kg ziemniaków, 11 rosotu z kostki drobiowej, 1 szklanka kwaśnej śmietany 30-procentowej, 2 tyżki szczypiorku, po szczypcie gatki muszkatotowej i biatego pieprzu, sól Ziemniaki umyć, obrać, optukać, pokroić w kostkę, zalać rosotem i ugotować do miękkości, a następnie zmiksować. Zupę przyprawić solą, gatką muszkatotową oraz pieprzem i zabielić śmietaną. Podawać posypaną szczypiorkiem. Można ją przygotować dzień wcześniej, a szczypiorek i śmietanę dodać w ostatniej chwili. (6 porcji) Zupa z pieczarkami Czas przygotowania: 45 min (1 porcja - 154 kcal) 21 wywaru z włoszczyzny, 50 dag ziemniaków,1 tyżka przyprawy maggi, 10 dag pieczarek, 10 dag drobnego makaronu (matę tazanki, zacierki), 1 cebula (10 dag), 2 tyżki margaryny, 10 dag startego żółtego sera, po szczypcie tymianku i rozmarynu, szczypiorek, sól, pieprz Drobno posiekaną cebulę i pokrojone na matę kawatki pieczarki poddusić na 1 tyżce margaryny. Obrane ziemniaki pokroić...
waldi47