- Skrzydełka to moja odpowiedź na wszelkie maile z prośbą o proste przepisy imprezowe. Wystarczy wstawić je na dwie godziny przed planowanym eventem. I kiedy zaczną się schodzić goście, wrzucić je na chwilę na patelnię. Wszyscy będą oczarowani, a wy małym nakładem sił, zyskujecie opinię znakomitego kucharza. Proszę bardzo. Dla: 4 - 6 Czas przygotowania: 30 min. Czas chłodzenia: 2 godz.
Jak to zrobić: 1. Z każdego skrzydełka oddziel kawałek, na którym jest mięso, od tego z samą skórą. Te mięsne części przełóż do miseczki. 2. Obierz i zmiażdż czosnek i wymieszaj go ze wszystkimi składnikami marynaty. 3. Zalej płynem skrzydełka i wstaw je do lodówki na 2 godziny. 4. Wymieszaj wszystkie przyprawy i obtocz w nich skrzydełka. 5. Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu. Smaż skrzydełka 7 minut, często mieszając. Bon appetit!
· masło do smażenia
· 24 skrzydełka kurczaka
· marynata:
· 1 szklanka bulionu drobiowego Knorr
· 4 ząbki czosnku (obrane i zmiażdżone)
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 1 szklanka piwa
· 2 łyżeczki sosu angielskiego Worcestershire
· 1 łyżeczka sosu chilli
· przyprawy:
· 1 łyżeczka bazylii
· 1 łyżeczka czarnego pieprzu
· 1 łyżeczka oregano
· 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
· 1 łyżeczka rozmarynu
· sól
· 1 łyżeczka tymianku
WILK725