Czerwone skrzydełka kurczaka.doc

(27 KB) Pobierz
Czerwone skrzydełka kurczaka

Czerwone skrzydełka kurczaka

- Skrzydełka to moja odpowiedź na wszelkie maile z prośbą o proste przepisy imprezowe. Wystarczy wstawić je na dwie godziny przed planowanym eventem. I kiedy zaczną się schodzić goście, wrzucić je na chwilę na patelnię.
Wszyscy będą oczarowani, a wy małym nakładem sił, zyskujecie opinię znakomitego kucharza. Proszę bardzo.

Dla: 4 - 6
Czas przygotowania: 30 min.
Czas chłodzenia: 2 godz.

Jak to zrobić:
1. Z każdego skrzydełka oddziel kawałek, na którym jest mięso, od tego z samą skórą. Te mięsne części przełóż do miseczki.
2. Obierz i zmiażdż czosnek i wymieszaj go ze wszystkimi składnikami marynaty.
3. Zalej płynem skrzydełka i wstaw je do lodówki na 2 godziny.
4. Wymieszaj wszystkie przyprawy i obtocz w nich skrzydełka.
5. Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu. Smaż skrzydełka 7 minut, często mieszając.

Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

·         masło do smażenia

·         24 skrzydełka kurczaka

·         marynata:

·         1 szklanka bulionu drobiowego Knorr

·         4 ząbki czosnku (obrane i zmiażdżone)

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         1 szklanka piwa

·         2 łyżeczki sosu angielskiego Worcestershire

·         1 łyżeczka sosu chilli

·         przyprawy:

·         1 łyżeczka bazylii

·         1 łyżeczka czarnego pieprzu

·         1 łyżeczka oregano

·         1 łyżeczka pieprzu Cayenne

·         1 łyżeczka rozmarynu

·         sól

·         1 łyżeczka tymianku

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin