- Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy zmieszać składniki, wymoczyć w nich kurczaka, wstawić go do pieca i można podawać. Jest szansa, że nawet początkujący nie będą mieli z nim większych kłopotów. A taki kurczak Tandoori jest fajny, bo polewa się go jogurtem i kiedy wędruje do pieca, ten jogurt się ścina i powstaje taka pachnąca kołderka. Pycha. Na 4 osoby Czas przygotowania: 20 min. Czas marynowania: 45 min. Czas pieczenia: 10-12 min.
Jak to zrobić: 1. Każdą pierś oczyść i przekrój ukośnie na pół. 2. Wymieszaj chilli i sok z limonki z solą i zalej kurczaka w miseczce. 3. Przykryj ją folią plastikową. Odstaw na 45 min. 4. Marynata: W misce zmieszaj proszek i płatki chilli, sól, pasty: czosnkową i imbirową, sok z limonki, garam masalę, olej. Na końcu dodaj jogurt. 5. Polej marynatą kawałki kurczaka i odstaw na godzinę do lodówki. 6. Wstaw kurczaka w foremce ceramicznej do gorącego piekarnika (temp. 200 stopni) na 10-12 minut. 7. Podawaj z ryżem jaśminowym. Możesz posypać suszoną cebulą. Bon appetit!
· 1 łyżeczka czerwonego proszku chilli
· 800 g piersi z kurczaka
· 1 łyżeczka płatków chilli
· 1 łyżka soku z limonki
· sól do smaku
· Marynata:
· 200 g jogurtu
· 2 łyżki oleju słonecznikowego
· 2 łyżki pasty czosnkowej (czyli świeżego czosnku obranego i zmiksowanego z odrobiną oleju)
· 2 łyżki pasty imbirowej (czyli świeżego imbiru obranego i zmiksowanego z odrobiną oleju)
· 1/2 łyżeczki proszku garam masala
· 2 łyżki soku z limonki
WILK725