Ekspresowy kurczak Tandoori.doc

(24 KB) Pobierz
Ekspresowy kurczak Tandoori

Ekspresowy kurczak Tandoori

- Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy zmieszać składniki, wymoczyć w nich kurczaka, wstawić go do pieca i można podawać. Jest szansa, że nawet początkujący nie będą mieli z nim większych kłopotów.
A taki kurczak Tandoori jest fajny, bo polewa się go jogurtem i kiedy wędruje do pieca, ten jogurt się ścina i powstaje taka pachnąca kołderka. Pycha.

Na 4 osoby
Czas przygotowania: 20 min.
Czas marynowania: 45 min.
Czas pieczenia: 10-12 min.

Jak to zrobić:
1. Każdą pierś oczyść i przekrój ukośnie na pół.
2. Wymieszaj chilli i sok z limonki z solą i zalej kurczaka w miseczce.
3. Przykryj ją folią plastikową. Odstaw na 45 min.
4. Marynata: W misce zmieszaj proszek i płatki chilli, sól, pasty: czosnkową i imbirową, sok z limonki, garam masalę, olej. Na końcu dodaj jogurt.
5. Polej marynatą kawałki kurczaka i odstaw na godzinę do lodówki.
6. Wstaw kurczaka w foremce ceramicznej do gorącego piekarnika (temp. 200 stopni) na 10-12 minut.
7. Podawaj z ryżem jaśminowym. Możesz posypać suszoną cebulą.

Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

·         1 łyżeczka czerwonego proszku chilli

·         800 g piersi z kurczaka

·         1 łyżeczka płatków chilli

·         1 łyżka soku z limonki

·         sól do smaku

·         Marynata:

·         1 łyżeczka czerwonego proszku chilli

·         200 g jogurtu

·         2 łyżki oleju słonecznikowego

·         2 łyżki pasty czosnkowej (czyli świeżego czosnku obranego i zmiksowanego z odrobiną oleju)

·         2 łyżki pasty imbirowej (czyli świeżego imbiru obranego i zmiksowanego z odrobiną oleju)

·         1/2 łyżeczki proszku garam masala

·         2 łyżki soku z limonki

·         sól do smaku

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin