Hamburger Pascala.doc

(31 KB) Pobierz
Hamburger Pascala

Hamburger Pascala

- Taki jest mój patent na hamburgera. Czyli sposób jak odzyskać energię po dużym wysiłku fizycznym. Ta kanapka to bomba energetyczna. I jest pyszna!

Jak to zrobić:
Posiekaj cebulę na drobne kawałeczki i podsmaż na maśle, żeby była szklista. W tym czasie pokrój ogórek w kosteczkę, a oliwki w cienkie talarki. Do miski wrzuć cebulę, ogórek, oliwki, mięso i wymieszaj. Dodaj musztardę. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Uformuj 6 okrągłych kotletów. Na patelni mocno rozgrzej olej i smaż hamburgery z każdej strony po 3 min.

Masło wymieszaj z tartym serem i śmietaną.

Przekrój bułki na pół. Spody włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika lub tostera. Kiedy będą miały chrupiącą skórkę, wyjmij je i na każdym połóż po hamburgerze. Na mięsie rozsmaruj sos śmietanowy i przykryj drugą częścią bułki.
Włóż hamburgery do piekarnika rozgrzanego do 150-160 stopni. Wyjmij, kiedy sos się rozpuści.

Do hamburgerów pasuje świetnie zielona sałata z sosem vinaigrette.

Produkty potrzebne do przepisu

Hamburger Pascala

·         6 bułek z sezamem

·         1 cebula

·         600 g mielonego mięsa (najlepiej z większą zawartością tłuszczu)

·         2 czubate łyżki mocnej musztardy (Dijon, może być Sarepska)

·         3 łyżki oleju

·         sól i pieprz do smaku

·         1 średni ogórek kiszony

·         1 łyżka zielonych oliwek

·         sos śmietanowo-serowy:

·         2 łyżki masła

·         5 łyżek śmietany

·         5 łyżek tartego żółtego sera (najlepszy emmentaler)

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin