- Przygotowanie tego deseru zajmuje mniej niż 10 min. i jest bardzo widowiskowe. Dlatego to danie znakomicie nadaje się na wieczorne przyjęcia. Wejście z płonącą patelnią w ręku robi ogromne wrażenie na gościach. A potem już nikt nie może oprzeć się gorącym bananom w karmelu, zaprawionym likierem, po których powoli spływają topiące się lody waniliowe. Działa bez pudła.
Pokrój banany wzdłuż na pół. Rozpuść masło i wrzuć na patelnię cukier trzcinowy. Podsmaż banany z obu stron. Powinny uzyskać lekko brązowawą skórkę. Dodaj cynamon, rum i likier bananowy. Podpal alkohol na patelni. (Uważaj na firanki.) Kiedy płomień zgaśnie, przełóż banany na talerze i podawaj z lodami lub bitą śmietaną.
· 125 g lub 6-7 łyżek cukru trzcinowego (oczywiście, może być cukier kryształ)
· szczypta cynamonu
· 4 dojrzałe banany
· 1/4 szklanki likieru bananowego
· ½ litra lodów waniliowych lub 0,25 litra bitej śmietany
· 60 g masła
· 1/2 szklanki rumu
WILK725