Chleb na zakwasie
Składniki
Składniki Zakwas: ( dwie porcje)1 ½ szklanki maki żytniej1 ½ szklanki ciepłej wody20 g drożdży1 łyżeczka cukruWymieszać wszystko 30 sekund Obr. 2-3 przelać do glinianego naczynia, odstawić na 24 godziny w ciepłym miejscu Składniki na chleb 250ml zaczynu10 dag drożdży100 ml wody1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukruPrzygotowanieWszystkie składniku wkładamy do naczynia i wyrabiamy 2 minuty pozycja interwał. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę formujemy i przekładamy do wiklinowego koszyczka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką i odstawiamy na 2 godziny do rośnięcia. Po tym czasie wykładamy nasz chlebek na blachę z papierem do pieczenia, zawijamy pod spód boki chlebka i nacinamy od góry ostrym narzędziem. Chleb wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i pieczemy około 30 minut. Smacznego
markoman1