W.DOC

(10009 KB) Pobierz
Wyśmienity podwieczorek

W JOGURTOWEJ Czapie



SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

75 dag truskawek, 2 cukry waniliowe, 5 łyżek cukru, 2-3 łyżki + 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 torebka galaretki o smaku malinowym, 20 dag jogurtu naturalnego, czekoladowe ozdoby cukiernicze do dekoracji

 

Truskawki umyć, odszypułkować, 2 odłożyć do dekora­cji, resztę przekroić na po­łówki. Do 450 ml wody wrzu­cić połowę truskawek, 1 cukier waniliowy, cukier, 2-3 łyżki soku z cytryny. Gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia. Galaretkę malinową przy­gotować według przepisu na opakowaniu. Połączyć ją z kompotem truskawkowym, wrzucić pozostałe truskawki. Rozlać do czterech szklanek, odstawić do wystudzenia. Jogurt wymieszać z 1 ły­żeczką soku z cytryny i z po­zostałym cukrem wanilio­wym. Ułożyć warstwę na ga­laretce w szklankach. Pozo­stałe truskawki przekroić na połówki. Ułożyć je na war­stwie jogurtu, udekorować czekoladowymi wiórkami.

 

WAFEL AMARANTUSOWY

 

6 łyżeczek miodu, 1 łyżka masła, 1 filiżanka poppingu z amarantusa, ziarna słonecznika, rodzynki, orzechy laskowe, orzechy ziemne

 

Miód z masłem rozmieszać podgrzewając na małym ogniu przez 4-7 minut, aż masa nabierze złocisto-brązowego koloru. Dodać popping z amarantusa, rodzynki i orzechy. Całość wymieszać i rozłożyć na blaszce do pieczenia. Przycisnąć czystą deseczką a gdy masa stwardnieje kroić małe kawałeczki.

 

Wafelek

 



1 opakowanie wafli (najlepiej okrągłych), 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mleka w proszku (najlepsze granulowane odtłuszczone), 1 masło roślinne, 1/2 szklanki mleka zwykłego, 2 łyżki kakao, cukier waniliowy, 2-3 łyżki rumu (lub olejek rumowy) bakalie: rodzynki i orzechy włoskie koniecznie, wskazana skórka pomarańczowa kandyzowana, mogą być figi, migdały, itp.

 

Odłożyć z paczki wafli 2 sztuki, pozostałe pokruszyć drobno. Przygotować bakalie: rodzynki namoczyć, orzechy, migdały, figi pokroić. Do mleka zwykłego wrzucić cukier i cukier waniliowy, podgrzewać, dopóki cukry się nie rozpuszczą. Do dużego rondla wrzucić masło i zalać go tym słodkim, gorącym mlekiem, mieszać aż masło się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia, dodać kakao i mleko w proszku, szybko wymieszać, tak aby nie było grudek (najlepiej drewnianą pałką). Dodać rum (lub olejek), bakalie i pokruszone wafle. Dokładnie wymieszać łyżką, tak aby masa dokładnie otoczyła pokruszone wafle. Ciepłą masę wyłożyć na jeden z odłożonych wafli, równo ją rozsmarować, przykryć drugim waflem, obciążyć (np. deseczką, na której można postawić garnek, czy salaterkę), zostawić na 2-3 godziny do zastygnięcia. Gdy masa będzie już zimna można wafel przełożyć do lodówki. Pokroić na trójkąty. dodatkowe informacje Masę trzeba nakładać na wafel kiedy jest jeszcze ciepła i plastyczna. Stąd też wszystkie składniki muszą być wcześniej przygotowane i pod ręką. Ta kolejność prac, którą proponuję jest wypróbowana i wielokrotnie sprawdzona.

 

Wafelki truskawkowe



1 kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 20 dag śmietany, galaretka truskawkowa, lub inna dowolna, opakowanie wafli

 

Margarynę roztapiamy na wolnym ogniu z cukrem i śmietaną, zdejmujemy z ognia, w gorącym rozpuszczamy galaretkę. Odstawiamy masę na chwilę, aby nieco przestygła, a następnie ciepłą smarujemy wafle. Całość zawijamy w folię i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem kroimy w kwadraty.

 

Wafle z karmelem

 

opakowanie sklepowych wafli, puszka słodzonego mleka skondensowanego, kakao, bakalie, alkohol

 

Mleko w puszce wstawić do garnuszka z wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Wyjąć puszkę, ale nie otwierać, jeśli nie chcecie zostać oblepieni gorącą mazią. Otworzyć dopiero po wystudzeniu. Czynność przyspieszy wstawienie puszeczki do garnuszka z zimną wodą. Otworzyliście? Pachnie jak krówki i jest mocno słodkie. Jeśli przełożycie wafelka taką masą po jednym będziecie mieli dość. Dlatego dobrze jest wymieszać karmel z łychą kakao i sporą ilością rodzynek, pokrojonych orzechów i migdałów. Całkiem niezłym pomysłem jest dolanie odrobiny alkoholu, na przykład koniaku. No cóż, pozostaje tylko posmarować wafelki i się zasadzać.

 

Wafle z masą

 

Paczka wafli, Masa: 2 cale jajka, 30 dag cukru pudru, 5 dag kakao, masło (250 g)

 

Białko z cukrem ubić na parze, (czasem ubijam to na lekko rozgrzanej płycie kuchennej), dodać żółtko, gdy ubite dodać kakao i pozostawić do wystygnięcia. Rozetrzeć kostkę masła i dodawać stopniowo ostudzona masę. (Można dodać drobno posiekane bakalie). Przełożyć wafle, przycisnąć czymś ciężkim i zostawić w chłodnym miejscu na parę godzin. Potem można jeszcze połać polewa czekoladowa i posypać, orzechami lub wiórkami kokosowymi czy tez siekanymi migdałami.

 

Wafle z masą

 

wafle, 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka, 1/2 kostki masła, 1/2 kostki margaryny

 

Puszkę zamkniętą z mlekiem gotować w wodzie w pełnym zanurzeniu 1,5 godz., następnie do schłodzonej masy mlecznej dodać masło i margarynę, wszystko wymieszać. Smarować wafle, złożone wafle przycisnąć czymś ciężkim na 1,5 godz.

 

Wafle z masą

 

wafle, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka mleka w proszku, 1 kostka margaryny, 2 łyżeczki kakao

 

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę rozpuścić i (ostudzoną) dodawać powoli do żółtek ciągle mieszając. Dodać mleko w proszku (też powoli) i wlewać resztę margaryny. Następnie wlać pianę i wymieszać. Na końcu dodać kakao. Następnie odstawić na jakąś dłuższą chwilkę, żeby masa się trochę zgęstniała. Później już smarować wafle, posmarowane przydusić czymś cięższym, żeby ładnie się skleiły, później pokroić i do lodówki. Takie na drugi dzień z lodówki są rewelacyjne i wcale nie beznadziejnie rozmięknięte.

 

Wafle z masą

 

wafle, szklanka wody, szklanka cukru, margaryna, 3-4 łyżki kakao, 1 opakowanie mleka w proszku (najlepiej takie niebieskie), pokruszone herbatniki, rodzynki, wiórki kokosowe

 

Zagotować razem wodę, cukier, margarynę i kakao, aż się margaryna rozpuści, po czym dodać: 1 opakowanie mleka w proszku (najlepiej takie niebieskie), pokruszone herbatniki, rodzynki, wiórki kokosowe. Przekładamy wafelkami, dociskamy.

 

WAFLE Z MUSEM CZKOLADOWYM

 

WAFLE:2 1/2 szklanki mleka, 15 dkg mąki tortowej, 10 dkg cukru pudru, kopiasta łyżka masła, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, sól, 1 łyżka masła do wysmarowania blachy; DO PRZYBRANIA: 1 pomarańcza, 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej; MUS: 1 tabliczka czekolady deserowej (10 dkg), 2 jajka, 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżka rumu, 1 łyżka soku z pomarańczy, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, sól

 

Przygotować wafle: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać mleko, mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Blachę wysmarować masłem. Ciasto nakładać na blachę łyżką i rozsmarowywać w kształcie kół średnicy ok. 10 cm. Piec 10 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Po upieczeniu zdjąć wafle z blachy i ostudzić. Przygotować mus: żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Żółtka oddzielić od białek. Na małym ogniu rozpuścić w garnuszku czekoladę z dodatkiem soku pomarańczowego. Ostudzić i wymieszać ze skórką pomarańczową, żółtkami, żelatyną i rumem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Wafle przełożyć musem i przybrać cząstkami pomarańczy i skórką pomarańczową.

 

Waniliowa bita śmietana- kuchnia wegeteriańska



3/4 szklanki mleka z soi lub błyskawicznego mleka z orzechów, 3/4 szklanki ugotowanego makaronu, 3 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki wanilii


Wszystko zmiksować na krem, aby pozbyć się grudek. Dalej miksować dodając: 1/4 - 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczkę soku z cytryny Dodawać olej bardzo powoli, wówczas masa zagęści się. Można dodać więcej makaronu i użyć mniej oleju, jeśli chcemy. Najlepszym sposobem jest wlewanie oleju bezpośrednio z butelki. Podawać do ciast, sałatek owocowych lub naleśników

 

Waniliowa sałatka owocowa



1 filiżanka selera, pokrojonego w kostkę, 1 banan średni, pokrojony na cienkie plasterki, 1 jabłko średnie, pokrojone w kostkę, 1 pomarańcza średnia, pokrojona na kawałki wielkości kęsa, 1/2 filiżanki rodzynek, 1/2 filiżanki jogurtu waniliowego o małej zawartości tłuszczu, 1 gałązka świeżej natki pietruszki lub mięty (niekoniecznie)


W dużej misce wymieszaj seler i wszystkie owoce Dodaj jogurt. Lekko wymieszaj. Udekoruj natką pietruszki lub miętą. Przepis na 4 porcje.

 

WANILIOWE JABŁUSZKO



4 jabłka, sok z cytryny, 1/2 szkl. Cukru, 1/2 szkl. wody niegazowanej, laska wanilii, Goździki

 

Jabłka pokrojone w ósemki pozbawić pestek i skropić sokiem z cytryny T/2 szkl. cukru zalać 1/2 szkl. wody. Wrzucić kilka goździków i wszystko razem podgrzać. Do gotującego się syropu na 10 min. włożyć jabłka, wyjąć je i jeszcze ok. 5 min. podgrzewać sam syrop. Wymieszać syrop z wódką i polać nim owoce. Poczekać, aż jabłka ostygną. Można zamknąć je w słoikach. Podawać na zimno.

 

Waniliowe truskawki w czerwonym winie


Waniliowe truskawki w czerwonym winie

10 łyżek cukru pudru, 1/2 litra czerwonego wina, 1 laska cynamonu, 1 laska wanilii, kilka łodyżek mięty, 1/2 kg truskawek, 10 ziarenek czarnego pieprzu

 

Ten deser serwuje się w głębokich talerzach prosto z lodówki. Powinien być dobrze schłodzony. Umyj truskawki i oderwij szypułki. Pokrój każdą na cztery części. Posyp je cukrem pudrem i zmiażdżonym pieprzem. Zetrzyj cynamon na wierzch owoców. Przekrój laskę wanilii na pół i wyskrob nożem ziarenka. Wrzuć ziarenka i laskę do wina i podgrzej. Wlej wino do truskawek. Wystudź i wstaw do lodówki na godzinę.

 

Waniliowy

 



Mleko 1 l, żółtko 3 szt., cukier 3 łyżki, cukier waniliowy 15g, zapach migdałowy 200g

 

Mleko zagotować i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrami do białości. Połączyć z ciepłym mlekiem i wymieszać. Osączone z syropu brzoskwinie zmiksować i dodać do mleka, wymieszać. Napój rozlać do szklanek i przybrać owocami.

 

Wariacje na temat owoców egzotycznych



1/2 czekolady (80% kakao), 1 czekolada mleczna, 2 łyżki cukru pudru, papaja, karambola, mango.


Czekolady roztapiamy w niedużym garnuszku ustawionym w kąpieli wodnej. Gdy staną się płynne w konsystencji, dodajemy cukier puder i mieszamy na gładką masę. Owoce kroimy na nieduże, łatwe do wzięcia palcami kawałki pozbawione skórki (poza karambolą, której skórkę zostawiamy). Po jednej stronie smarujemy je dość grubo gorącą masą czekoladową i odkładamy na pergamin do ostygnięcia. Gdy przygotujemy w ten sposób wszystkie kawałki owoców, wkładamy je do lodówki na 30 min. Jak podawać? Układamy delikatnie na płaskim talerzu. Najwyżej dwie warstwy i niezwłocznie podajemy.

 

Warstwowa sałatka owocowa



300 g brzoskwiń, 300 g jagód, 300 g truskawek, 300 g winogron, 2 łyżki soku z cytryny, 250 g twarożku waniliowego, 200 ml śmietany kremówki, 50 g cukru pudru, ew. 65 g orzechów włoskich, rozdrobnionych

 

Do dużej przezroczystej miski nałożyć pokrojone na kawałki owoce. Twarożek wymieszać z sokiem z cytryny a śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Twarożek wymieszać ze śmietaną i nałożyć na owoce. Posypać orzechami. Do momentu spożycia trzymać w lodowce pod przykryciem.


Wegański krem czekoladowy "bambino"

 

banany, kakao, ew. trochę zmielonej wanilii lub olejku waniliowego oraz jakiś dobry olej tłoczony na zimno

 

Mocno dojrzale banany zmiksować z odpowiednia wedle smaku ilością kakao na gładką i kleista pastę. Można dodać trochę zmielonej wanilii lub olejku waniliowego oraz jakiś dobry olej tłoczony na zimno.

 

Wegańskie lody                                          W

 

3 banany, truskawki,, mięta, jabłka

 

Zamrozić banany uprzednio rozdrobnione, następnie zmiksować szybko z czym tylko chcecie !nie mrozić mięty, i podobnych...Uwaga na owoce zawierające dużo wody, bo wyjdzie mamałyga

 

Wesołe zwierzątko



50 dag twarogu, 3/4 szklanki cukru, 2 jaja, 3/4 szklanki mleka, cukier waniliowy, galaretka pomarańczowa, garść bakalii, 4 łyżeczki żelatyny, kilka wiśni, pół szklanki bitej śmietany i ciasteczka do dekoracji

 

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Jaja umyć, sparzyć, utrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem. Twaróg przetrzeć przez sitko, dodać sparzone bakalie oraz mieszaninę jaj i mleka, wstawić do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć, przełożyć do tortownicy i ponownie wstawić do lodówki. Zastygły sernik zalać tężejącą galaretką. Przed podaniem udekorować ciasto tak, aby przypominało głowę wesołego zwierzątka.

 

White chocolate fudze

 

pół kilo cukru pudru, 155ml śmietanki (ja użyłam tłustej - jak szaleć to szaleć, no i chciałem gęstą), 150g masła + trochę na posmarowanie foremki, 175g białej czekolady, 1 łyżka płynnej glukozy, 1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich, 30g białej czekolady, stopionej (na ozdobę), 30g ciemnej czekolady (na ozdobę)

 

Foremkę kwadratowa o boku 20cm (nie musi być żaroodporna) wyłożyć folią aluminiową i posmarować stopionym masłem lub olejem. W ciężkim garze (jak do konfitur) wymieszać razem cukier, śmietanę, masło, czekoladę i glukozę na małym ogniu, aż się cukier rozpuści. Doprowadzić do wrzenia powoli, ciągle mieszając. Mieszać na ogniu jeszcze przez jakieś 5 minut, aż się zrobi złociste. Ciągle mieszać, żeby się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, i mieszać -ubijać drewnianą łyżką aż do ostygnięcia (czyli długo...). Wmieszać orzechy. Przełożyć do foremki, połać roztopioną czekoladą białą i ciemną w ozdobne esy floresy. 4. Wstawić do lodówki, aż się dobrze schłodzi (przez noc). Wyjąć z foremki i pokroić na małe kwadraciki - żeby wyszło 24, bo większych nie da się zjeść na raz i tak - bardzo to sycące.

 

Wiedeńska legumina ryżowa z morelami

 

pół szklanki ryżu, pół litra mleka, cukier waniliowy, 3-4 łyżki cukru, 2 łyżki likieru, słoik kompotu morelowego, 2 łyżeczki żelatyny, szklanka bitej śmietany

 

Wypłukany ryż zagotować w osolonej wodzie, odcedzić, zalać mlekiem i gotować przez 20 min na bardzo małym ogniu  Gdy ryż jest zupełnie miękki, zdjąć z ognia, dodać cukier waniliowy i likier oraz drobno pokrojone morele. Rozpuścić żelatynę i dodać do masy ryżowej. Studzić mieszając. Do wystudzonej masy dodać ubita śmietanę i wstawić do lodówki na 2-3 godz.

 

Wielka góra kolorowa



5 galaretek w proszku - w różnych kolorach, duże opakowanie homogenizowanego serka waniliowego, do dekoracji: gotowa polewa owocowa lub gęsty sok, owoce świeże lub z puszki


Zaczynam deser od rozpuszczenia galaretki w połowie wody podanej w przepisie. Kiedy galaretka wystygnie, dodaję do niej 1/3 serka i dokładnie mieszam Mieszaninę wlewam do dużej miski - tak dużej, by pomieściła wszystkie galaretki Miskę wstawiam do lodówki i w tym momencie rozpuszczam następną galaretkę Kiedy ostygnie, mieszam ją z porcją serka i kiedy wystygnie, delikatnie wylewam na pierwszą [musi być stężała] warstwę Podobnie czynię z pozostałymi galaretkami Do dwóch nie dodaję serka Dobieram tak kolory, by warstwy zdecydowanie się od siebie odróżniały Kiedy ostatnia warstwa stężeje, miskę na chwilę wstawiam go gorącej wody i szybkim ruchem potem, odwracając miskę, wykładam gorę na talerz Ślicznie wygląda!

 

Wielkanocna pascha



80 dag tłustego twarogu, 7 żółtek, 3/4 szklanki kremówki, 1/2 kostki masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 laska wanilii, 15 dag mieszanki owoców kandyzowanych, 10 dag posiekanych migdałów

 

Ser zemleć trzykrotnie. Śmietankę podgrzewać przez kilka minut razem z rozciętą laską wanilii. Po zdjęciu z ognia z wanilii wyjąć miąższ i dodać do śmietanki. Żółtka utrzeć z przesianym cukrem pudrem na puszystą masę. Wlać ostrożnie gorącą śmietankę i dokładnie wymieszać. Miskę z masą ustawić na parze i ubijać aż lekko zgęstnieje (około 10 minut). Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać do niego stopniowo ser i masę jajeczną. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodać drobno pokrojone owoce oraz siekane migdały. Formę z otworem (lub po prostu nową doniczkę) wyłożyć gazą i przełożyć do niej masę serową, którą następnie przykryć należy talerzykiem i obciążyć. Donicę ustawić na talerzu (przez otwór będzie wyciekał nadmiar płynu) i wstawić na 12 godzin do lodówki. Przed podaniem wyjąć paschę z formy, wyłożyć na półmisek i udekorować.

 

Wieloowocowa sałatka

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin