WYMAGANIA EDUKACYJNEkucharstwo.doc

(30 KB) Pobierz
WYMAGANIA EDUKACYJNE – KUCHARSTWO

WYMAGANIA EDUKACYJNE – KUCHARSTWO

 

Na zajęciach uczeń powinien zapoznać się z:

·       Przepisami bhp i regulaminem pracowni

·       Grupami produktów spożywczych

·       Sposobami kontrolowania świeżości żywności i jej przydatności do spożycia

·       Piramidą zdrowego żywienia

·       Właściwościami odżywczymi różnych grup produktów żywnościowych

·       Rolą witamin, minerałów, białek, węglowodanów, oraz tłuszczów w funkcjonowaniu naszego organizmu

·       Prostymi przepisami kulinarnymi, które powinien wykonać samodzielnie, lub z pomocą

·       Zasadami i instrukcją obsługi prostych maszyn i urządzeń kuchennych

·       Zasadami estetycznego nakrywania do stołu i estetycznego podawania posiłków różnego typu

·       Układaniem dziennego jadłospisu – planowanie posiłków

·       Sposobami przechowywania żywności: zamrażanie, zaprawianie, suszenie itp.                 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin