WYMAGANIA EDUKACYJNE – KUCHARSTWO
Na zajęciach uczeń powinien zapoznać się z:
· Przepisami bhp i regulaminem pracowni
· Grupami produktów spożywczych
· Sposobami kontrolowania świeżości żywności i jej przydatności do spożycia
· Piramidą zdrowego żywienia
· Właściwościami odżywczymi różnych grup produktów żywnościowych
· Rolą witamin, minerałów, białek, węglowodanów, oraz tłuszczów w funkcjonowaniu naszego organizmu
· Prostymi przepisami kulinarnymi, które powinien wykonać samodzielnie, lub z pomocą
· Zasadami i instrukcją obsługi prostych maszyn i urządzeń kuchennych
· Zasadami estetycznego nakrywania do stołu i estetycznego podawania posiłków różnego typu
· Układaniem dziennego jadłospisu – planowanie posiłków
· Sposobami przechowywania żywności: zamrażanie, zaprawianie, suszenie itp.
magda.wer