Porzeczki białe i czerwone nadają się do wyrobu pierwszorzędnych win. Im owoce są dojrzalsze, tym lepsze uzyskamy wino. Jeśli mamy niezbyt dojrzałe porzeczki, to trzeba je zostawić na kilka dni w suchym, przewiewnym miejscu, celem dojrzenia.Porzeczki należy umyć i obrać skrupulatnie z szypułek i łodyżek z powodu ich gorzkiego smaku. Owoce należy zmiażdżyć jakimkolwiek sposobem.Porzeczki posiadają dość dużo kwasu i dlatego czasem sok porzeczkowy rozcieńcza się wodą w stosunku nawet 1l soku : 2l wody. Powstałą miazgę należy zalać odpowiednią ilością wrzącej wody i po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży. Po dwudniowym nafermentowaniu, przecedzić, dodać roztworu cukru (jeśli dużą ilość to w dwóch ratach) i fermentować.
Przykład na 10l wina:
Wino z CZERWONYCH porzeczek
wino 9%
wino 11%
wino 17%
4kg porzeczek
4,5kg porzeczek
6l wody
5l wody
1,2kg cukru
1,7kg cukru
2,8kg cukru
2g pożywki
3g pożywki
4g pożywek
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
ttomasz1