BIOCHEMIA ŻYWIENIA (prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz)
Program wykładów
- Zarys metabolizmu białka i energii w zależności od spożycia pokarmu
- Mechanizm naprawy cząsteczek białka: białka naprawcze – chaperony i proteoliza. Proteoliza zależna od ubikwityny, jonów wapniowych i lizosomalna. Apoptoza. Wpływ żywienia na proces apoptozy.
- Regulacja syntezy białka przez aminokwasy
- Regulacja ekspresji genów przez glukozę. Integracja regulacji metabolizmu aminokwasów i substratów energetycznych na poziomie kinaz białkowych
- Metabolizm kwasów tłuszczowych. Regulacyjne funkcje kwasów tłuszczowych. Receptory aktywowane przez poliferatory peroksysomalne, białko wiążące element regulowany przez sterole, wątrobowy receptor X
- Regulacja homeostazy cholesterolu i kwasów żółciowych
- Mechanizmy powstawania stresu oksydacyjnego i działania bariery antyoksydacyjnej
- Widaminy A, D i E – metabolizm funkcjonalny, wpływ na ekspresję genów i inne mechanizmy działania, regulacja homeostazy
- Witaminy rozpuszczalne w wodzie – mechanizmy regulacji homeostazy
- Mechanizmy regulacji homeostazy żelaza, cynku, miedzi, wapnia, fosforanów, magnezu i selenu
WYKŁAD 1 5.10.2009
Metabolizm białka i energii w zależności od czasu po spożyciu pokarmu
- Bezpośrednio po spożyciu pokarmu – metabolizm postprandialny, absorpcyjny, czyli towarzyszący wchłanianiu pokarmu
- Postabsorpcyjny – po wchłonięciu pokarmu
- W stanie głodu
1. Bespośrednio po spożyciu pokarmu – metabolizm postprandialny, absorpcyjny
a) Składniki pokarmowe stają się bezpośrednio substratami szlaków metabolicznych i składnikami strukturalnymi
b) Składniki pokarmowe są magazynowane w postaci związków zapasowych – glikogenu i triglicerydów
Procesy aktywne w stanie postprandialnym
- Synteza glikogenu – glikogenogeneza
- Synteza triglicerydów – lipogeneza
- Synteza kwasów tłuszczowych – lipogeneza
- Synteza białka
Metabolizm białka po spożyciu pokarmu (postprandialny – absorpcyjny) – wolne aminokwasy po wchłonięciu kierowane są żyłą wrotną do wątroby.
- Synteza białek – m.in. albuminy osoczowej, transferyn, fibrynogenu
- Katabolizm nadmiaru aminokwasów
- Przejście do osoczowej puli aminokwasów
Podział puli wchłoniętych aminokwasów (wg Clifforda, Tannenbauma, Munro i Crima)
- Ze 160g wchłoniętych do jelita 10g zostaje wykorzystane przez jego komórki
- 150g żyłą wrotną przenoszone do wątroby, gdzie
- 50g nadmiar – ulega degradacji
- Syntetyzowane jest 12g albuminy i 5g innych białek
- Pozostałe aminokwasy tworzą osoczową pulę wolnych aminokwasów, z której około 7g pobiera trzustka, 7,5g mięśnie, 50g jelito i 28g komórki krwi (8g Hb, 20g białe krwinki)
Przepływ aminokwasów (flux)
- Pula wolnych aminokwasów w osoczu jest kształtowana przez aktywności aminotransferaz w wątrobie oraz przez spożycie białka. Wraz ze spożyciem białka wzrastają aktywności enzymów katabolizmu aminokwasów w wątrobie (np. oksygenazy tryptofanu, aminotransferazy alaninowej, asparaginianowej i tyrozynowej oraz dehydrogenazy glutaminianowej. Nie wszystkie aminokwasy mają specyficzne aminotransferazy w wątrobie – w wątrobie występują tylko nieznaczne ilości aminotransferaz aminokwasów rozgałęzionych – stężenie aminokwasów rozgałęzionych wzrasta ze spożyciem białka. Aminokwasy rozgałęzione stanowią 50-90% wychwytywanych przez mięśnie przez 3 godziny po posiłku zawierającym białko – są nie tylko substratami w syntezie białek mięśniowych, ale także nośnikami azotu do syntezy mięśniowych aminokwasów endogennych. Aminotransferazy aminokwasów rozgałęzionych występują w sercu, mięśniach, mózgu, nerkach i adipocytach
- Od ilości spożywanego białka zależy intensywność syntezy białek mięśniowych. W mięśniach syntetyzowane jest około 75g białka dziennie – tempo syntezy i turnover białek mięśniowych wolniejsze niż w innych narządach, zwłaszcza w jelicie, trzustce i szpiku kostnym. Mięśnie ze względu na swoją masę stanowią magazyn aminokwasów w ustroju. Synteza białka w wątrobie, mięśniach, komórkach krwi, trzustce, skórze i przewodzie pokarmowym wynosi około 205g dziennie, przy 35g w innych narządach
- Wydalanie azotu, stanowiące miarę katabolizmu aminokwasów, jest wprost proporcjonalne do spożycia białka. U dorosłego mężczyzny w zerowym bilansie azotu wynosi około 16g dziennie.
- Po spożyciu posiłku obserwuje się wzrost utleniania aminokwasów, ale z białek spożytych, natomiast obniżeniu ulega utlenianie białek endogennych
- Ilość odkładanego białka zależy od zawartości białka i energii w posiłku (jeżeli jest za mało energii, to organizm zużywa białko jako jej źródło). Im więcej energii i białka, tym większe odkładanie białka. Po posiłkach zawierających 15% białka ilość zatrzymanego azotu:
- 800 kcal – 40% wchłoniętego
- 3200 kcal – 80%
- Spożycie pokarmu, napływ glukozy i aminokwasów do komórek beta wysp trzustkowych Langerhansa pobudza wydzielanie insuliny, która stymuluje syntezę białek w mięśniach i wątrobie. Wydzielanie insuliny jest pobudzane najsilniej przez aminokwasy ketogenne (leucyna, lizyna). Wydzielanie glukagonu jest pobudzane przez aminokwasy glukogenne. Glukagon stymuluje syntezę kluczowych enzymów glukoneogenezy – karboksykinazy fosfoenolopirogronianowej i karboksylazy pirogronianowej….Działanie insuliny i glukagonu wpływa na ukształtowanie puli wolnych aminokwasów w osoczu po spożyciu posiłku. Po pewnym czasie od spożycia posiłku maleje intensywność pobierania aminokwasów przez mięśnie, głównie na skutek obniżenia wydzielania insuliny
2. Stan postabsorpcyjny
- Na skutek zmniejszenia pobierania aminokwasów przez tkanki, obniżeniu ulega tempo syntezy białek, a wzrasta tempo degradacji. Pojawia się przewaga stężeń żylnych aminokwasów nad tętniczymi: alanina, glutamina (-70, przede wszystkim wydzielane przez mięśnie szkieletowe w stanie postabsorpcyjnym), cysteina (+10)
- Alanina i glutamina transportują azot aminowy i szkielety węglowe z mięśni do innych tkanek – głównie jelit, wątroby i nerek. Dostarczanie grup aminowych jest konieczne do ich eliminacji w postaci azotu mocznika
- Intensywny staje się proces glikogenolizy. W miarę zużywania glikogenu wzrasta intensywność glukoneogenezy, w której substratem są aminokwasy uwalniane przez mięśnie
Cykl glukozowo-alaninowy
- Wątroba pochłania przede wszystkim alaninę, glutaminę i cytrulinę, a także duże ilości innych aminokwasów, jako substratów w procesach dostarczających glukozy i ketokwasów – glukoneogenezy i ketogenezy – glukoza i ketokwasy są substratami energetycznymi dla erytrocytów, mózgu i mięśnia sercowego. Podczas głodzenia brakuje aminokwasów do łączenia się z acetylo-CoA (szczawiooctan powstaje np. w reakcji z asparaginianu z alfa-ketoglutaranem). Z nadmiaru acetylo-CoA powstają ciała ketonowe, które potem mogą być zużyte jako paliwo energetyczne.
Cykl Corich – glukozowo-mleczanowy
Metabolizm postabsorpcyjny jest regulowany głównie przez glukokortykosteroidy i glukagon – hormony stymulujące procesy proteolizy i glukoneogenezy.
Procesy aktywne w okresie postabsorpcyjnym:
- Glikogenoliza
- Glukoneogeneza
- Proteoliza
- Lipoliza
Homeostaza białka ma naturę dynamiczną. Białko ulega proteolizie do aminokwasów, natomiast jednocześnie aminokwasy mogą ulegać syntezie do białka (turnover). W różnych sytuacjach proces syntezy lub proteolizy może przeważać.
Regulacja syntezy:
- Stymulujący wpływ aminokwasów
- Stymulujący wpływ hormonów anabolicznych
Regulacja proteolizy
- Zmniejszenie podaży aminokwasów
- Stymulujący wpływ hormonów katabolicznych
Kiedy pokarm nie jest wchłaniany, degradacja białek endogennych przewyższa ich syntezę. Im większy udział aminokwasów egzogennych w białkach tkanki (w porównaniach międzytkankowych), tym szybsze uwalnianie ich do osocza.
U osoby „postabsorpcyjnej” – w stanie bilansu (-) aminokwasy reinkorporowane są do białek ciała lub utleniane.
Po nocnym głodzeniu (-) bilans N, utlenianie aminokwasów z białek endogennych – typowa szybkość utleniania w tych warunkach 45 mg białka/kg/godzinę
Wydalanie mocznika rano u „young adults” 225 mmol/g (badania z mocznikiem znakowanym 15N
Po spożyciu posiłku – bilans (+), jeśli spożycie białka i energii jest adekwatne. W ciągu doby (-) bilans stanu postabsorpcyjnego jest równoważony przez (+) bilans stanu postprandialnego, jeżeli spożywana jest dieta na poziomie bytowym.
3. Okres głodzenia
Metabolizm białka podczas głodzenia i na dietach niskobiałkowych
- We wczesnym okresie głodzenia zapasy glikogenu zostają wyczerpane i białko, przede wszystkim mięśniowe, staje się głównym źródłem węgla dla produkcji glukozy. Pewna ilość węgla do glukoneogenezy pochodzi także z glicerolu powstającego podczas rozkładu triglicerydów w adipocytach.
- W wątrobie rozpoczyna się produkcja ciał ketonowych, które są bardziej niż kwasy tłuszczowe rozpuszczalną formą substratów energetycznych pochodzących z tłuszczu. Stężenie ciał ketonowych osiąga maksimum po około 10 dniach głodzenia. W tym czasie ciała ketonowe stają się głównym substratem energetycznym dla układu nerwowego
- Wzrasta wydalanie grup aminowych pod postacią amoniaku i staje się większe niż wydalanie mocznika, co sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, zagrożonej przez wzrost stężenia ketokwasów w krążeniu. Amoniak powstaje w nerkach przez działanie glutaminazy na glutaminę, która obok alaniny jest jednym z dwóch głównych aminokwasów przenoszących azot białkowy z mięśni, podczas katabolizmu (degradacji) białek mięśniowych.
- Obniżanie zakwaszenia sprzyja hamowaniu proteolizy, stanowi więc mechanizm zabezpieczający przed utratą białek mięśniowych. Podobne adaptacje metabolizmu białka i energii obserwowane są u osób na dietach niskowęglowodanowych, u których zapasy glikogenu są bardzo małe, albo brak ich całkowicie. Jednak w tym przypadku białko diety w znacznym stopniu zastępuje białko mięśniowe w procesie glukoneogenezy.
- W następnych etapach głodzenia kontynuuje się degradacja białek mięśniowych i innych z intensywnością równą obserwowanej w początkowym etapie głodzenia, co może spowodować osłabienie funkcji mięśni szkieletowych.
Procesy aktywne w stanie głodu
- Ketogeneza
- Katabolizm aminokwasów
Niedożywienie białkowe
- Niedożywienie białkowe – kwashiorkor i białkowo-energetyczne – marasmus
- Niedobór białka w pożywieniu powoduje utratę białek mięśniowych i obniżenie stężenia albuminy w krążeniu
- Obniżenie stężenia albuminy powoduje zmniejszenie ciśnienia osmotycznego osocza i przesączanie wody do tkanek – powstawanie opuchlizny
- Niedobór egzogennych aminokwasów upośledza syntezę białek i neuroprzekaźników
- Niedobór energii towarzyszący niedoborowi białka zwiększa katabolizm białka.
WYKŁAD 2 12.10.2009
Metabolizm białka – proteoliza
Proteoliza wewnątrzkomórkowa (zewnątrzkomórkowa – w przewodzie pokarmowym)
Funkcje:
- Powiązanie metabolizmu białek z metabolizmem energetycznym
- Dopasowanie metabolizmu do aktualnych potrzeb przez rozkładanie enzymów i innych czynników regulujących
- Zapewnienie odpowiedniej jakości białek w komórce przez usuwanie białek o nieprawidłowej strukturze
- Regulacja wydzielania hormonów
Okresy półtrwania wybranych enzymów – najkrótsze enzymów regulatorowych
Enzym
t1/2 (dni)
Dh mleczanowa
6.0
Aldolaza
4.9
Dh glukozo-6-fosforanu
1
Glukokinaza
Karboksykinaza fosfoenolopirogronianowa
0.3
Kinaza tymidynowa
0.1
Dekarboksylaza ornitynowa
0.008
Polimeraza RNA I
0.05
Aminotransferaza tyrozynowa
0.06
Oksygenaza tryptofanu
0.08
Karboksylaza acetylo-CoA
2
Dh aldehydu fosfoglicerynowego
3.4
Arginaza
4.5
Zmiany wiekowe okresu półtrwania różnych białek w ludzkich fibroblastach (godziny)
Biał...
dianka89