Babka tradycyjna.rtf

(7 KB) Pobierz
Babka tradycyjna

Babka tradycyjna

 

Składniki:

ciasto:

50 dag mąki

15 dag cukru

10 dag masła

7 żółtek

półtorej szklanki mleka

4 dag droży

3 dag migdałów

10 dag rodzynek

polewa: 

gotowa polewa czekoladowa

do dekoracji: kolorowe wiórki kokosowe

 

podziel na dwie części. Droże rozrób mlekiem (pół szklanki) i odstaw w ciepłe miejsce, by trochę podrosły. Pozostałe mleko podgrzej, wymieszaj z jedną częściąki oraz drożami, po czym odstaw w ciepłe miejsce. Żółtka utrzyj z cukrem, a masło rozpuść. Gdy rozczyn już podrośnie, dodaj do niego utarte z cukrem żółtka oraz pozostałą i bardzo starannie wyrób ciasto. Do ciasta wlej rozpuszczone masło, wsyp drobno posiekane migdały i  wyrabiaj dalej, póki nie zacznie odchodzić od ręki. Na końcu wsyp rodzynki.

 

Ciasto włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mą, napełniając ją do połowy wysokości. Formę z ciastem odstaw do wyrośnięcia. Babkę piecz w średnio gorącym piekarniku około 50 minut.

 

Kiedy babka będzie już upieczona i trochę przestygnie, wyjmij ją z formy i oblej polewą czekoladową przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Na koniec udekoruj kolorowymi wiórkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin