Przekładaniec biszkoptowy.rtf

(7 KB) Pobierz
Przek³adaniec biszkoptowy

Przekładaniec biszkoptowy

 

Składniki:

biszkopt:

20 dag mąki pszennej

10 dag mąki ziemniaczanej

8 jaj

25 dag cukru

łeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z cytryny

krem:

25 dag masła

2 żółtka

20 dag cukru pudru

50 dag kwaśnych jabłek

cytryna

do dekoracji:

cukier puder

 

Z białek ubij sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką cytrynową na kogel-mogel. Mą pszenną wymieszaj z ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia. Ubitą pianę delikatnie połącz z koglem-moglem, a następnie z dodawaną porcjami mą. Przygotowane ciasto biszkoptowe przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej buł tartą i wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika. Biszkopt piecz około 40 minut.

 

Przygotuj krem: masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, a potem dodaj żółtka i całość nadal ucieraj. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny, po czym połącz z masą maślanojajeczną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

 

Upieczony i ostudzony biszkopt ostrożnie przekrój poziomo na pół i przełóż kremem. Na wierzch ciasta połóż deseczkę, obciąż (np. słoikiem z wodą) i zostaw na 2 godziny. Gotowy biszkopt posyp cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin