Szarlotka tortowa.rtf

(7 KB) Pobierz
Szarlotka tortowa

Szarlotka tortowa

 

Składniki:

ciasto kruche:

1,5 szklanki mąki (25 dag)

15 dag masła

2 żółtka

łka cukru pudru

aromat waniliowy

ciasto biszkoptowe:

3 jaja

3 łki cukru

2 czubate łki mąki pszennej

łka mąki ziemniaczanej

aska łeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

1,25 kg kwaśnych jabłek

4 łki cukru

Cukier wanilinowy WINIARY

3 łki posiekanych orzechów włoskich

2 łki bułki tartej

 

Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto i wstaw je na godzinę do lodówki. Następnie wylep nim dużą tortownicę i - po nakłuciu go widelcem - lekko podpiecz w rozgrzanym wcześniej (do 220°C) piekarniku.

 

Jabłka obierz i pokrój na cienkie plasterki. Podpieczony spód posyp połową bułki tartej i orzechów oraz ułóż na nim jabłka, przesypując je cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Z wierzchu posyp je tartą buł i orzechami.

 

A teraz przygotuj ciasto biszkoptowe: żółtka ubij z cukrem, wymieszaj z mą, proszkiem i pianą ubitą z białek. Wlej ciasto na jabłka i piecz przez 45-60 minut w temperaturze 190°C. Gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił, wystarczy przykryć ciasto folią aluminiową. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem i podaj z bitą śmietaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin