09.03.2008.doc

(60 KB) Pobierz

Mikrobiologia

Dział biologii zajmujący się najmniejszymi, niewidzialnymi gołym okiem organizmami- drobnoustrojami, zdolnymi do przeprowadzania wszelkich procesów życiowych w jednej komórce, a do których należą: bakterie, wirusy, organizmy bakteriopodobne, sinice, śluzowce, niektóre glony, grzyby i pierwotniaki.

mikros- mały bios- życie logos- słowo nauka o „małym” życiu 

Rozwój mikrobiologii

              Zjawiska skłaniające ludzkość do różnych przypuszczeń i hipotez:

·       Choroby zakaźne ludzi i zwierząt domowych

·       Procesy fermentacji

·       Psucie się żywności

·       Stale odradzająca się żyzność gleby

Działy mikrobiologii

·       Ogólna budowa, fizjologia, genetyka bakterii i wirusów

·       Lekarska i weterynaryjna poznanie zarazków i chorób zakaźnych ludzi i zwierząt

·       Sanitarna bada drogi i sposoby rozprzestrzeniania się zarazków

·       Przemysłowa drobnoustroje i procesy przez nie wywołane, ważne dla mleczarstwa, przetwórstwa, fermentacji, produkcji antybiotyków, witamin itp.

·       Środowiska rolnicza i wód

Znaczenie drobnoustrojów

·       Wietrzenie skał drobnoustroje współtworzą glebę przez wydzielanie związków o kwaśnym charakterze (np. kwas siarkowy) powodujących rozpuszczenie minerałów skałotwórczych

·       Krążenie pierwiastków drobnoustroje mineralizują martwą materie organiczną, a powstałe związki mineralne wykorzystują one same jak i rośliny

·       Synteza humusu współtworzą glebę poprzez udział w tworzeniu próchnicy i humusu, wpływ na żyzność i strukturę gleby

·       Oczyszczanie rzek i zbiorników wodnych latem następuje samooczyszczanie, pod wpływem wysokiej temperatury następuje rozkład materii organicznej dostającej się do wód

·       Odtruwanie gleb rozkład szkodliwych związków pochodzenia produkcyjnego lub agrochemicznego

              Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle i gospodarce człowieka

·       Całe komórki i ich składniki- drożdże piekarskie, preparaty paszowe, preparaty regeneracyjne przewodu pokarmowego, szczepionki

·       Produkty końcowe przemian katabolicznych- etanol, kwas mlekowy, masłowy, butanol, aceton

·       Fermentowane produkty spożywcze- jogurt, kefir, sery, piwo, wino

·       Produkty syntez podstawowych: małocząsteczkowe- aminokwasy, kwas cytrynowy, nukleotydy, witaminy; wielocząsteczkowe: enzymy, lipidy, polisacharydy

·       Produkty obce dla drobnoustrojów syntezowane przez szczepy ze zrekombinowanego DNA- insulina, interferony, hormony wzrostowe

·       Ochrona zdrowia- wytwarzanie szczepionek i przeciwciał, mikrobiologiczna biosynteza antybiotyków, aminokwasów, witamin, enzymów; zastosowanie biotransformacji w produkcji leków

Podział organizmów żywych ze względu na budowę i sposób odżywiania:

·       Rośliny

·       Zwierzęta

·       Protista:

§  Niższe- bakterie, sinice, archeony, należą do Prokaryota

§  Wyższe- grzyby, pierwotniaki, ich komórki są podobne do komórek roślin i zwierząt, należą do Eukaryota

Podział drobnoustrojów ze względu na różnice cytologiczne i fizjologiczne:

·       Virales- wirusy

·       Prokaryota- organizmy bakteriopodobne, bakterie, sinice

·       Eukaryota pierwotniaki, glony jednokomórkowe i kolonijne, grzyby z wyłączeniem kapeluszowych, śluzowce

Budowa komórki bakteryjnej:

·       Wielkość komórek prokaryota

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin