Mikrobiologia
Dział biologii zajmujący się najmniejszymi, niewidzialnymi gołym okiem organizmami- drobnoustrojami, zdolnymi do przeprowadzania wszelkich procesów życiowych w jednej komórce, a do których należą: bakterie, wirusy, organizmy bakteriopodobne, sinice, śluzowce, niektóre glony, grzyby i pierwotniaki.
mikros- mały bios- życie logos- słowo nauka o „małym” życiu
Rozwój mikrobiologii
Zjawiska skłaniające ludzkość do różnych przypuszczeń i hipotez:
· Choroby zakaźne ludzi i zwierząt domowych
· Procesy fermentacji
· Psucie się żywności
· Stale odradzająca się żyzność gleby
Działy mikrobiologii
· Ogólna budowa, fizjologia, genetyka bakterii i wirusów
· Lekarska i weterynaryjna poznanie zarazków i chorób zakaźnych ludzi i zwierząt
· Sanitarna bada drogi i sposoby rozprzestrzeniania się zarazków
· Przemysłowa drobnoustroje i procesy przez nie wywołane, ważne dla mleczarstwa, przetwórstwa, fermentacji, produkcji antybiotyków, witamin itp.
· Środowiska rolnicza i wód
Znaczenie drobnoustrojów
· Wietrzenie skał drobnoustroje współtworzą glebę przez wydzielanie związków o kwaśnym charakterze (np. kwas siarkowy) powodujących rozpuszczenie minerałów skałotwórczych
· Krążenie pierwiastków drobnoustroje mineralizują martwą materie organiczną, a powstałe związki mineralne wykorzystują one same jak i rośliny
· Synteza humusu współtworzą glebę poprzez udział w tworzeniu próchnicy i humusu, wpływ na żyzność i strukturę gleby
· Oczyszczanie rzek i zbiorników wodnych latem następuje samooczyszczanie, pod wpływem wysokiej temperatury następuje rozkład materii organicznej dostającej się do wód
· Odtruwanie gleb rozkład szkodliwych związków pochodzenia produkcyjnego lub agrochemicznego
Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle i gospodarce człowieka
· Całe komórki i ich składniki- drożdże piekarskie, preparaty paszowe, preparaty regeneracyjne przewodu pokarmowego, szczepionki
· Produkty końcowe przemian katabolicznych- etanol, kwas mlekowy, masłowy, butanol, aceton
· Fermentowane produkty spożywcze- jogurt, kefir, sery, piwo, wino
· Produkty syntez podstawowych: małocząsteczkowe- aminokwasy, kwas cytrynowy, nukleotydy, witaminy; wielocząsteczkowe: enzymy, lipidy, polisacharydy
· Produkty obce dla drobnoustrojów syntezowane przez szczepy ze zrekombinowanego DNA- insulina, interferony, hormony wzrostowe
· Ochrona zdrowia- wytwarzanie szczepionek i przeciwciał, mikrobiologiczna biosynteza antybiotyków, aminokwasów, witamin, enzymów; zastosowanie biotransformacji w produkcji leków
Podział organizmów żywych ze względu na budowę i sposób odżywiania:
· Rośliny
· Zwierzęta
· Protista:
§ Niższe- bakterie, sinice, archeony, należą do Prokaryota
§ Wyższe- grzyby, pierwotniaki, ich komórki są podobne do komórek roślin i zwierząt, należą do Eukaryota
Podział drobnoustrojów ze względu na różnice cytologiczne i fizjologiczne:
· Virales- wirusy
· Prokaryota- organizmy bakteriopodobne, bakterie, sinice
· Eukaryota pierwotniaki, glony jednokomórkowe i kolonijne, grzyby z wyłączeniem kapeluszowych, śluzowce
Budowa komórki bakteryjnej:
· Wielkość komórek prokaryota
everrgreen_