Ł.doc

(47 KB) Pobierz
Łamańce z makiem

Łakoć angielski

 

1/3 szklanki margaryny, 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, 2 jaja, szklanka siekanych orzechów, rodzynek, migdałów, 1/2 łyżeczki soli, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 kwadraciki czekolady lub 2 łyżki kakao.


Jeżeli mamy czekoladę - roztopić, zmieszać razem mąkę, proszek, cukier, sól, bakalie, rozpuszczoną margarynę i czekoladę(lub kakao). Jaja ubić, najlepiej osobno białka i żółtka i wymieszać z resztą produktów. Wyłożyć na blachę i piec ok. 30 min. w 180 stopniach. Zanim ostygnie- pokroić na kawałeczki

 

Łamańce z makiem



1 szklanka mąki, 4 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 2 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany, Na masę makową: mak niebieski, 1 szklanka mleka, pół szklanki miodu, bakalie,

 

Z przesianej mąki, żółtek, masła i cukru oraz śmietany zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki, wyjąć, uformować wałeczki, spłaszczyć je ręką lub nożem, pokroić na paluszki długości 7-8 cm, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, upiec na rumiano w temperaturze 200°C, mak dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem, gotować 30 min na małym ogniu, osączyć i dwukrotnie zemleć, połączyć z rozpuszczonym miodem, dodać wymyte, osączone i rozdrobnione bakalie, wymieszać, wstawić do lodówki, udekorować upieczonymi łamańcami. Masa makowa Jest smaczna nawet bez żadnych dodatków. Przygotuj podstawową masę z maku, mleka i miodu. Dodaj do niej wszystkie słodkości, jakie masz w domu: bakalie, rozdrobnione orzechy włoskie, laskowe, a nawet orzeszki pinii. Doskonale smakuje z kandyzowanymi owocami. Nie musisz sama piec ciasteczek, możesz kupić nawet zwyczajne herbatniki, małe bezy czy biszkopty. Masę makową możesz podać do makaronu lub ryżu.

 

Łatwe lody owocowe



3 żółtka, szklanka mleka, szklanka miękkich owoców (maliny, truskawki), torebka cukru waniliowego, szklanka cukru

 

Żółtka ucierać z cukrem, aż cukier się rozpuści. Mleko zagotować, do gorącego wsypać cukier waniliowy, wymieszać, następnie wlać do żółtek, ubijając trzepaczką. Dodać zmiksowane owoce i ostudzić, cały czas mieszając. Wstawić do zamrażalnika.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin