Krótko o Mleczach.pdf

(512 KB) Pobierz
219784111 UNPDF
Artykuł pobrano ze strony eioba.pl
Krótko o mleczach
Artykuł napisany przez Dzikiego Człowieka Steave Brill
Mlecz to roślina wieloletnia, roślina zielna z długimi,
poprzecinanymi liśćmi. Są jak zęby, to one dały tej
roślinie nazwę w starofrancuskim Dent-de-lion co
oznacza ząb lwa. Liście mają 3-12`` długości i
1/2-2-1/2`` szerokości, zawsze rosną w podstawową
rozetę. Rozeta jest niedojrzała, liście są mocno
owinięte na podstawie tuż nad górą korzenia w zbitą
koronę.
Mlecz jest dobrze znany jako żółty kwiat 1-2`` szeroki.
rosną pojedynczo do wysokości 2-18``. Każda główka
zawiera setki cienkich promieni, kwiatków. Inaczej niż
inne kompozycje, nie ma podstawy kwiatka, listki
rosną pod każdym kwiatkiem. Główka może się
zmieniać w dobrze znaną, białą, kulistą główkę z
nasionami w ciągu nocy. Każde nasionko ma cienki
spadochron.
Gęsty, kruchy, beżowy, rozgałęziony główny korzeń ma
do 10`` długości. Wszystkie części tej rośliny tryskają
białym. Mlecznym sokiem, kiedy zostaną złamane. Nie
są trujące. Inny bardzo podobny gatunek, jak dobrze
znana cykoria i dzika sałata są tylko podobne do mleczu wczesną wiosną. Wszystkie, te jadalne
również wydzielają biały, mlekowy sok, kiedy się je zrani, ale liście cykorii i dzikiej sałaty maja
troszkę włosków na najmniejszej warstwie w środku liścia., Podczas gdy mlecz ma liście łyse.
Podobnie jak inne rodzaje Taraxacum pozostają liście w rozecie, nigdy nie rosną wzwyż,
centralna łodyga to podstawa kwiatów i liści.
Mlecze są bardzo dobrze adaptującą się rośliną w dzisiejszym świecie trudnego środowiska
naturalnego i miejsc takich jak trawniki i nasłonecznione miejsca. Są nawet na środkowym
wschodzie, dostarczają pożywienia pszczołom wczesna wiosną. Rosną teraz praktycznie na całym
świecie. Mlecze mają coraz większy zasięg i są coraz trudniejsze do wytępienia, rosną w bardziej
niesprzyjających warunkach niż ich rywale.
Większość ogrodników ich nienawidzi, lecz im bardziej chcesz je wypielić, tym szybciej rosną.
Główny korzeń jest głęboko, jest skręcony i ruchy. Nawet, jeśli usuniesz go całkowicie, on się
odrodzi. Jeśli złamiesz więcej kawałków niż wykopiesz, mlecz wygrał. Mlecz pyta:, Po co kopać?
Człowiek tylko w ten sposób pomaga na rozmnażać się – mówi inny mlecz.
Liście mleczu zbieraj wczesną wiosną, kiedy są najsmaczniejsze, przed pojawieniem się
kwiatów. Ponowne zbiory późna jesienią. Po mrozie jego obrończa gorycz znika. Mlecze rosną na
bogatych, wilgotnych glebach, najlepsze są najszersze liście i największe korzenie. Zbieraj
najmłodsze i unikaj całych roślin z kwiatami. Niektórzy jedzą zielone części od wiosny do jesieni,
wtedy są gorzkie. Inni gotują je latem w dwóch zmianach wody, jednak to tylko kwestia
preferencji.
Zielone części mleczu są wspaniałe do sałatek, smażenia, gotowania na parze. Smakują jak
cykoria i endywia. Ludzie dzisiaj unikają gorzkich smaków są one w zbyt słonej lub słodkiej
żywności przetworzonej.
Ale we wcześniejszych czasach odróżnialiśmy dobrą i złą gorycz. Pomieszana z innymi smakami,
tak jak w surówkach, poprawia smak.
Ja również uwielbiam smażyć mlecz przez około 20 minut z cebulą i czosnkiem na oliwie z
oliwek, dodając trochę własnej roboty wina wtedy jest wyśmienity. Jeśli nie lubisz dodatku
goryczy, gotuj go ze słodkimi warzywami, szczególnie z pokrojoną w plasterki marchewką i
pasternakiem. Gotowanie mleczu w jednej lub więcej zmianie wody powoduje, że staje się on
łagodniejszy – dobre wprowadzenie, jeśli jedzenie naturalnych pokarmów to dla ciebie nowość.
Wczesna wiosna to także czas pojawienia się korony – świetne są smażone, piklowane lub
219784111.001.png
gotowane z innymi warzywami.
Możesz też jeść kwiaty mleczu, lub używać je do wina. Zbieraj je na słonecznej łące, przed
połową wiosny, kiedy większość kwiatów kwitnie. Niektórzy zbierają kwiaty do jesieni. Używaj
tylko żółtych części kwiatu. Zielone listki kielicha są gorzkie. Kwiaty dodają koloru, faktury i
niesamowitego słodko-gorzkiego smaku do sałatek. Możesz je też smażyć, moczyć w maśle lub
zapiekać z owocami lub jarzynami w cieście, lub gotować na parze z innymi warzywami. Mają
mięsistą konsystencję, która kontrastuje z innymi, lżejszymi warzywami podsmażonymi lun
zapiekanymi. Mój japoński przyjaciel przygotowuje niesamowicie smaczne, tradycyjne pikle z
kwiatów mleczu, używając do tego octu i przypraw.
Główmy korzeń jest jadalny przez cały rok, ale najlepszy jest od późnej jesieni do wczesnej
wiosny. Używaj go jako warzywa gotowanego szczególnie w zupach. Chociaż nie jest on tak
smaczny jak inne dzikie korzenie warzyw, nie jest zły. Pamiętam poszukiwania dużych mleczy z
ogromnymi korzeniami rosnących na dnie trawiastego stoku. Są one średnio gorzkie, więc
wrzucam je do wywaru ziemniaków z dodatkiem cebulki, tofu, imbiru, marchewki i miso. Staje
się to wyśmienitą japońską zupą miso.
Gotowanie i zmiana wody, lub gotowanie na wolnym ogniu łagodzi ten korzeń. Najlepiej z nim
komponują się słodkie warzywa. Smażenie go z oliwą z oliwek nadaje mu krzepkości, tworzy to
wspaniałą potrawę warzywną z dodatkiem sosu Tamati i cebulką.
Liście mleczu są bardziej odżywcze nie cokolwiek, co możesz kupić. Są bogatsze w beta-karoten
niż marchewka. Zawartość żelaza i wapnia jest fenomenalna, większa niż w szpinaku. Masz w
nich także witaminy: B-1, B-2, B-5, B-6, B-12, C, E, P i D, biotynę (wit. H), inozytol (składnik
wit. B complex), potas, fosfor, magnez i cynk, masz je używając smacznego, darmowego
warzywa, które rośnie praktycznie na każdym trawniku. Zawiera wiele substancji medycznych.
Mlecz, jego korzeń jest jednym z najbezpieczniejszych i popularnych ziołowych lekarstw. Jego
specyficzna nazwa oficjalnie znaczy, że jest używany w lecznictwie. Ozdoby to tradycyjny tonik.
Wzmacnia cały organizm, szczególnie wątrobę i woreczek żółciowy, gdzie przyczynia się do
przepływu żółci, zmniejsza zapalenie przewodów żółciowych i pomaga pozbywać się kamieni
żółciowych. Jest dobry na zapalenie wątroby, zmniejsza jej obrzęk i objawy żółtaczki. Pomaga
przy niestrawności spowodowanej przez niewystarczającą ilość żółci. Nie stosuj go przy
drażliwym żołądku lub jelicie, lub, gdy masz ostre zapalenie.
Modna francuska nazwa tej rośliny to PISSEN LIT (lekko sikający), ponieważ herbatka z
korzenia i liści działa na nerki łagodnie moczopędnie, pomagając w oczyszczaniu krwi i
utylizowaniu składników pokarmowych. W odróżnieniu od medycznych diuretyków, nie wymywa
z organizmu potasu, istotnego minerału. Poprawi to zdrowie i oczyści skórę, co jest
spowodowane poprawą funkcji nerek. Jeden człowiek, z którym rozmawiałem twierdził nawet,
że uniknął operacji kamieni moczowych używając jedynie herbaty z korzenia mleczu.
Mlecze są również dobre na pęcherz, śledzionę, trzustkę, żołądek i jelita. Zalecane są dla ludzi
zestresowanych, ociężałych i prowadzących siedzący tryb życia. Każdy, kto jest ofiarą tłuszczu,
białej mąki i cukrów może odnieść korzyści pijąc każdego dnia filiżankę herbaty z mleczu.
Inulina z korzenia mleczu to cukier, który nie powoduje szybkiej produkcji insuliny, jak robią to
cukry rafinowane. Pomaga w cukrzycy dorosłych i używany jest w przypadku niskiego poziomu
cukru.
Dodatek liści mleczu dobry jest też w czasie obiadu. Jego elementy gorzkie zachęcają do
produkcji odpowiedniego poziomu kwasów chlorowodorowych i enzymów trawiennych, wszystkie
gruczoły trawienne i organy odpowiedzialne za stymulację. Nawet, gdy roślina staje się gorzka,
mocny napar bogaty jest w witaminy i minerały. Dzięki temu pomaga ludziom osłabionym.
Nawet te bardziej gorzkie nie staną się nietolerowane.
Biały, mleczny sok liści usuwa brodawki, pieprzyki, krostki, zgrubienia skóry i blizny, łagodzi
ugryzienia pszczół i bąble.
Inaczej niż inne nasiona, mlecze mogą kiełkować bez długich okresów uśpienia. Nasiona mogą
też rozwijać się bez krzyżówki zapłodnienia, kwiat może zapłodnić się sam. To pomaga
rozpraszać nasiona już dzień po tym jak otworzą się kwiaty.
Takie rozmnażanie powoduje większą genetyczna różnorodność. Może to byś ważne do
przystosowania drapieżników i pasożytów, zmienia to ich profil genetyczny, aby zwiększyć
efektywność. Ale kryteria przetrwania różnią się. Morał:, kiedy maksymalna siła rozmnażania
staje się kryterium przetrwania nie ścinaj swoich roślin kosiarką.
Śmieszna historia przytrafiła mi się pewnego razy, gdy zbierałem mlecz Central Parku. Było
tam dużo przedstawicieli służby parkowej i podczas gdy jadłem mlecze zostałem zakuty w
kajdanki i aresztowany za zrywanie roślinności w parku. Ale po ściągnięciu odcisków palców, nie
219784111.002.png
mogli mnie zatrzymać, ponieważ zjadłem wszystkie dowody.
Opowiedziałem to każdej gazecie, stacji telewizyjnej i serwisowi Następny dzień. Kiedy szedłem
po dokumenty 5 gliniarzy mnie zatrzymało i chcieli mój autograf. Byłem na pierwszej stronie
Chicago Sun Times, w gazetach i w radio w całym kraju. WCBS Ranne wiadomości z Dan Rathet
powieliły historię i lokalne i krajowe talk-showy podążyły tym tematem.
Kiedy pojawiłem się w sądzie zaserwowałem reporterom sałatkę z mleczy i prasa to łyknęła.
Miesiąc później miast wycofało oskarżenie i przyjęto mnie jako przyrodnika, aby nauczyć ludzi
jeść mlecz i inne dzikie pożywienie. Pracowałem dla departamentu parków przez 4 lata. Pracuję
obecnie jako wolny strzelec prowadząc działalność na rzecz środowiska.
Artykuł pochodzi z www.rawfoods.com Tłumaczenie: Aleksandra Maciejewska
Autor: Steave Brill
Artykuł pobrano ze strony eioba.pl
219784111.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin