Karkówka z jabłkami.doc

(143 KB) Pobierz
Karkówka z jabłkami „na dziko”

Karkówka z jabłkami „na dziko”.

22-01-2005

Składniki:
- 6 sznycli karkowych (75 dag)
- 5 jabłek (60 dag)
- 8 dag smalcu
- 2 ząbki czosnku
- jarzynka lub sól
- pieprz czarny mielony
- zioła prowansalskie

 

   Sznycle natrzeć dokładnie przyprawami z obydwu stron i odstawić na co najmniej pół godziny. Jabłka (najlepiej stare polskie odmiany) umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na dość grube plasterki. Czosnek obrać i posiekać na małe cienkie plasterki.
   Na patelni mocno rozgrzać smalec i ułożyć sznycle karkowe. Mięso zrumienić mocno z obydwu stron, dodać czosnek i  ułożyć jabłka. Zmniejszyć ogień, mięso podlać wodą, przykryć i dusić ok. pół godziny.
   Porcje mięsa ułożyć na talerzu, polać sosem od smażenia i udekorować duszonymi jabłkami.

 Uwagi:
- jest to wyjątkowo aromatyczna potrawa, którą można podawać jako samodzielne danie
  obiadowe bez dodatków lub np. z kluskami optymalnymi polanymi sosem od smażeniu, lub też
  z ziemniakami zapiekanymi ze skwarkami (przepis wkrótce na stronie),
- zamiast z karkówki można przygotować sznycle z łopatki, szynki lub z innego rodzaju mięs,
- bardzo dobrym dodatkiem będą zmielone lub zmiażdżone owoce jałowca, którymi można
  natrzeć mięso,
- zamiast ziół prowansalskich można użyć bazylii, tymianku, rozmarynu, oregano lub też
  mieszanki tych ziół, zarówno świeżych jak i suszonych,
- jabłek nie trzeba obierać ze skórek, można je również pokroić jedynie na ćwiartki.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 9,9 T - 22,0 W - 4,8 

    kaloryczność 257 kcal

 B : T : W = 1 : 2,2 : 0,5 

 gotowej potrawy - 1,0 kg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin