Biała kiełbasa z bigosem optymalnym.doc

(102 KB) Pobierz
Biała kiełbasa z bigosem optymalnym

Biała kiełbasa z bigosem optymalnym

09-04-2004

T.K.

Składniki:
- 2 białe kiełbasy parzone (15 dag)
- 50 dag bigosu przygotowanego wg przepisu nr 505 z Książki Kucharskiej lub wyprodukowanego przez ZM w Krotoszynie.
- zielenina lub inne dodatki do przybrania gotowej potrawy

 

Bigos odgrzać w garnku pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiełbasy obsmażyć na odrobinie tłuszczu, aby się zrumieniły z obydwu stron. Gorące układać na talerzu razem z bigosem, przybrać zieleniną lub innymi dodatkami i od razu podawać.

Uwagi:
- jeżeli mamy gotowy bigos, to jest to danie bardzo szybkie i jednocześnie niezwykle
  wartościowe i „energetyczne”,
- zamiast białej kiełbasy można podawać podgrzaną kiełbasę wędzoną,
- potrawę można podawać z dowolnym pieczywem optymalnym maczanym w sosie,
- jako dodatek można podać również dowolnie wybrane kluski optymalne (przepisy 21-26 w
  Książce Kucharskiej),

100g potrawy zawiera:

 B - 8,4 T - 21,9 W - 1,1 

    kaloryczność 282 kcal

 B : T : W = 1 : 2,6 : 0,1 

 gotowej potrawy - 0,6 kg 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin