Biała kiełbasa z bigosem optymalnym
09-04-2004
T.K.
Składniki:- 2 białe kiełbasy parzone (15 dag)- 50 dag bigosu przygotowanego wg przepisu nr 505 z Książki Kucharskiej lub wyprodukowanego przez ZM w Krotoszynie.- zielenina lub inne dodatki do przybrania gotowej potrawy
Bigos odgrzać w garnku pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiełbasy obsmażyć na odrobinie tłuszczu, aby się zrumieniły z obydwu stron. Gorące układać na talerzu razem z bigosem, przybrać zieleniną lub innymi dodatkami i od razu podawać.
Uwagi:- jeżeli mamy gotowy bigos, to jest to danie bardzo szybkie i jednocześnie niezwykle wartościowe i „energetyczne”,- zamiast białej kiełbasy można podawać podgrzaną kiełbasę wędzoną,- potrawę można podawać z dowolnym pieczywem optymalnym maczanym w sosie,- jako dodatek można podać również dowolnie wybrane kluski optymalne (przepisy 21-26 w Książce Kucharskiej),
100g potrawy zawiera:
B - 8,4 T - 21,9 W - 1,1
kaloryczność 282 kcal
B : T : W = 1 : 2,6 : 0,1
gotowej potrawy - 0,6 kg
avi21