Sos cebulowy z pieczarkami.doc

(153 KB) Pobierz
Sos cebulowy z pieczarkami

Sos cebulowy z pieczarkami

Sos cebulowy z pieczarkami

08-02-2004

 

Podstawowe składniki:
- 50 dag cebuli
- 500 ml śmietanki 30 %
- sól lub jarzynka (niekoniecznie)
- mielony pieprz czarny lub biały do smaku

 

Ponadto:
- 50 dag pieczarek
- 2 pęczki natki pietruszki

 

Na patelnię z grubym dnem wlać śmietankę i rozgrzać (można też podstawić płytkę żaroodporną). Przyprawić odrobiną soli lub jarzynki oraz pieprzem. Cebulę obrać i posiekać dość drobno (najlepiej w półplasterki), a następnie dodać do rozgrzanej śmietanki. Zmniejszyć ogień i dusić całość pod przykryciem co najmniej 20 minut a nawet dłużej, aż cebula zacznie się rozpadać. W ten sposób otrzymujemy podstawowy sos cebulowy.

 

W tym czasie umyć pieczarki, osuszyć i pokroić na plasterki (najlepiej użyć do tej czynności dobrej jakości krajalnicy do jajek na twardo). Dorzucić pokrojone pieczarki do sosu cebulowego, lekko wymieszać i dusić jeszcze ok. 20 minut, aż pieczarki „puszczą sok”, a cebula prawie całkowicie zniknie. Można wówczas zdjąć pokrywkę i odparować nieco wody, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu (według uznania). Natkę pietruszki drobniutko posiekać i na samym końcu dodać do sosu, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez ok. jedną minutę, po czym wyłączyć. Ważne jest, aby natkę dodać dopiero na samym końcu, ponieważ zachowuje wówczas piękny, zielony kolor i nadaje potrawie wyjątkowy, świeży aromat. Sos podawać natychmiast.

 

Uwagi:
- sos cebulowy można przyrządzić bez żadnych dodatków, może też stanowić bazę wyjściową  
  do tworzenia różnego rodzaju sosów: np. zamiast pieczarek można dodać pokrojone 
  pomidory, oliwki, szparagi, patisony, gotowany groszek, fasolkę, posiekaną drobno młodą
  kapustę, podduszoną marchewkę itp.
- sos stanowi znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięs duszonych, smażonych, czy
  pieczonych; bardzo dobrze smakuje ze smażonymi polędwiczkami, schabem –  jako
  uzupełnienie tłuszczu, ale jak najbardziej można go podawać również do tłustych mięs,
- sosem można polewać bezpośrednio kawałki mięsa lub pokrojone czy utłuczone gotowane
   ziemniaki, czy też optymalne kluski (np. kluski z jajek i sera, kluseczki żółtkowe, itp.) oraz inne
   dodatki warzywne według uznania,
- kluski optymalne polane takim sosem można podawać jako danie bezmięsne,
- zamiast natki pietruszki można dodać dowolną zieleninę: koperek, szczypiorek, bazylię,
   tymianek, itp.,
- oprócz lub zamiast soli, jarzynki, czy pieprzu można dodać inne przyprawy: mieloną gałkę
   muszkatołową, imbir, mielone ziele angielskie, owoce jałowca, majeranek, itp.
- dodatek stosownej ilości białego wytrawnego wina lub octu winnego podkreśli walory
   smakowe sosu.
- można zupełnie zrezygnować z dodawania przypraw, wówczas sos uzyskuje wyjątkowo
  delikatny, wyraźnie słodkawy posmak (100g cebuli zawiera 6,1 g węglowodanów!).

 

100g sosu cebulowego zawiera:

 

 B - 1,8 T - 16,7 W - 3,4

    kaloryczność 179 kcal

 B : T : W = 1 : 9,3 : 1,9 

 gotowej potrawy - 0,9kg 


100g sosu cebulowego z pieczarkami zawiera:

 B - 2,2 T - 11,5 W - 3,7 

    kaloryczność 136 kcal

 B : T : W = 1 : 5,2 : 1,7 

 gotowej potrawy - 1,3kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Wstecz]

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin