Sos cebulowy z pieczarkami
08-02-2004
Podstawowe składniki:- 50 dag cebuli- 500 ml śmietanki 30 %- sól lub jarzynka (niekoniecznie)- mielony pieprz czarny lub biały do smaku
Ponadto:- 50 dag pieczarek- 2 pęczki natki pietruszki
Na patelnię z grubym dnem wlać śmietankę i rozgrzać (można też podstawić płytkę żaroodporną). Przyprawić odrobiną soli lub jarzynki oraz pieprzem. Cebulę obrać i posiekać dość drobno (najlepiej w półplasterki), a następnie dodać do rozgrzanej śmietanki. Zmniejszyć ogień i dusić całość pod przykryciem co najmniej 20 minut a nawet dłużej, aż cebula zacznie się rozpadać. W ten sposób otrzymujemy podstawowy sos cebulowy.
W tym czasie umyć pieczarki, osuszyć i pokroić na plasterki (najlepiej użyć do tej czynności dobrej jakości krajalnicy do jajek na twardo). Dorzucić pokrojone pieczarki do sosu cebulowego, lekko wymieszać i dusić jeszcze ok. 20 minut, aż pieczarki „puszczą sok”, a cebula prawie całkowicie zniknie. Można wówczas zdjąć pokrywkę i odparować nieco wody, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu (według uznania). Natkę pietruszki drobniutko posiekać i na samym końcu dodać do sosu, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez ok. jedną minutę, po czym wyłączyć. Ważne jest, aby natkę dodać dopiero na samym końcu, ponieważ zachowuje wówczas piękny, zielony kolor i nadaje potrawie wyjątkowy, świeży aromat. Sos podawać natychmiast.
Uwagi:- sos cebulowy można przyrządzić bez żadnych dodatków, może też stanowić bazę wyjściową do tworzenia różnego rodzaju sosów: np. zamiast pieczarek można dodać pokrojone pomidory, oliwki, szparagi, patisony, gotowany groszek, fasolkę, posiekaną drobno młodą kapustę, podduszoną marchewkę itp.- sos stanowi znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięs duszonych, smażonych, czy pieczonych; bardzo dobrze smakuje ze smażonymi polędwiczkami, schabem – jako uzupełnienie tłuszczu, ale jak najbardziej można go podawać również do tłustych mięs,- sosem można polewać bezpośrednio kawałki mięsa lub pokrojone czy utłuczone gotowane ziemniaki, czy też optymalne kluski (np. kluski z jajek i sera, kluseczki żółtkowe, itp.) oraz inne dodatki warzywne według uznania,- kluski optymalne polane takim sosem można podawać jako danie bezmięsne,- zamiast natki pietruszki można dodać dowolną zieleninę: koperek, szczypiorek, bazylię, tymianek, itp.,- oprócz lub zamiast soli, jarzynki, czy pieprzu można dodać inne przyprawy: mieloną gałkę muszkatołową, imbir, mielone ziele angielskie, owoce jałowca, majeranek, itp.- dodatek stosownej ilości białego wytrawnego wina lub octu winnego podkreśli walory smakowe sosu.- można zupełnie zrezygnować z dodawania przypraw, wówczas sos uzyskuje wyjątkowo delikatny, wyraźnie słodkawy posmak (100g cebuli zawiera 6,1 g węglowodanów!).
100g sosu cebulowego zawiera:
B - 1,8 T - 16,7 W - 3,4
kaloryczność 179 kcal
B : T : W = 1 : 9,3 : 1,9
gotowej potrawy - 0,9kg
100g sosu cebulowego z pieczarkami zawiera:
B - 2,2 T - 11,5 W - 3,7
kaloryczność 136 kcal
B : T : W = 1 : 5,2 : 1,7
gotowej potrawy - 1,3kg
[Wstecz]
avi21