Kilka podstawowych informacji o truflach.pdf

(981 KB) Pobierz
424700088 UNPDF
Artykuł pobrano ze strony eioba.pl
Kilka podstawowych informacji o truflach
Trufle to grzyby z klasy workowców, wytwarzające charakterystyczne, podziemne owocniki, które cały swój cykl życiowy
przechodzą pod ziemią w symbiozie z korzeniami drzew.
Co to jest trufla?
Trufle to grzyby z klasy workowców, wytwarzające charakterystyczne, podziemne owocniki
( scorocarpo lub ascocarpo ), które cały swój cykl życiowy przechodzą pod ziemią w symbiozie
z korzeniami drzew.
Występują w różnych odmianach, m.in. jako trufle białe, szaro-białe, letnie, zimowe, czarne,
czarne gładkie.
Z wyglądu przypominają pórchawkę jednakże są to tylko podobieństwa powierzchniowe.
Trufla jest zwykle owalna lub o kształcie zbliżonym do owalnego, a w zależności od rodzaju
ziemi w której żyje, może być bardzo nieregularna z wieloma "guzami" lub prawie gładka.
Trufla zbudowana jest z zewnętrznej pobrużdżonej lub gładkiej skórki (tzw. peridium ) oraz z
wewnętrznej masy (tzw. gleba ).
Zewnętrza skórka jest żółtawa w przypadku trufli białej oraz ciemna do czarnej w przypadku
trufli innych gatunków i zmienia się w zależności od wieku trufli.
Mięsista gleba bierze swoje zabarwienie od rośliny z którą żyje w synbiozie w jej korzeniach -
białe jeśli jest to wierzba i topola, ciemne jeśli jest to dąb oraz czerwonawe w przypadku
lipy.Trufla dojrzewa przez kilka miesięcy od kilku do ok. 30 cm pod powierzchnią ziemi.
Trufla zawiera w swojej włóknistej glebie oraz skórce procentowo dużo ilości wody i soli mineralnych które pobieraja z ziemi
poprzez korzenie drzewa, między którymi którym trufla żyje. Poza tym zawiera spore ilości tłuszczy nienasyconych, białek oraz
kwas linolowy.
Podstawowe gatunki oraz występowanie
Trufle, których liczba gatunków sięga około 30 w Europie, a tylko kilka jest jadalnych, są
najbardziej cenione we Francji i Włoszech.
Najszlachetniejszym gatunkiem trufli, występującym tylko na terenie tych krajów jest trufla
biała ( tuber Magnatum Pico ) zwana we Włoszech trufla z Alby (tartuffi di Alba, tartuffi di
Acqualagna), występująca w górach Piemontu w okolich Alby, Monferrato, Langhe i
Roero, w centralnych Włoszech, w hist. krainie Umbrii, oraz okolic Acqualagny w
Apeninach. Występuje także w płd. Francji.
Dobre gatunkowo czarne trufle ( tuber menalnosporum ), występujące we Włoszech jako
trufle z Norcii i Spoleto oraz we Francji jako trufle z Perigord (truffle du Périgord);
występują także w Hiszpanii oraz innych krajach Europejskich.
Stosunkowo najczęściej występującą odmianą jest letnia czarna trufla ( tuber aestivum
lub Scorzone), która występuę prawie w całej Europie oraz Tuber albidum , która jest
powszechna w wielu śródziemnomorskich lasach sosnowych i na całym kontynencie europejskim, tam gdzie gleba ma
odpowiednią charakterystykę oraz gdzie występuje pewniem szczególny rodzaj krzewów lub drzewa. Występują także inne
odmiany trufli, które są jednak uznawane jako poślednijsze gatunki. Są to m.in.: trufle "bianchetto" lub "marzuolo" ( t. Borchii ),
trufle zimowe (t. Brumale) , trufle z Bagnoli (t. Mesentericum; Il tartuffo di Bagnole) oraz delikatne i smaczne czarne trufle
gładkie ( t. Macrosporum ).
Nie mają one jednak takiej tradycji kulinarnej oraz wartości rynkowej. Obrót handlowy tymi
truflami jest utrudniony (bo nie są wpisane na listę grzybów jadalnych, choć istnieje w
obiegu pewna ilość tego gatunku trufli, szczególnie w różnych mieszankach grzybowo-
truflowych) a w Szwajcarii nazwa "trufla" odnoszona do innych gatunków niż te
najszlachetniejsze uznawana jest jako naciaganie lub wręcz oszustwo. Z drugiej jednak
strony, we Francji prawo jest tak skonstruowane, że pozwala na swobodny obrót tymi
truflami. Trufle występują także w Stanach zjednoczonych (t. Texense w Texasie, t.
Gobbosum w Oregonie, t. Levissimum i t. Canaliculatum) jednaklże ich aromat i smak jest
daleko za europejskimi truflami.
424700088.001.png
Trufle i ludzkość
Trufle były znane w Europie od przynajmniej dwóch tysięcy lat, co jest potwierdzone w dziełach klasycznych Greków i Rzymian,
którzy już wtedy rozpisywali się nad użyciem trufli w kuchni, ich zbieraniem oraz sprzedażą. Njprawdopodobniej jednak mianem
trufli nazywali oni wszystkie grzyby żyjące pod ziemią, a w szczególmności gat. Tuber i Terfezia . Już 2000 lat temu, grecki
filozof Teophrastus wszczął dyskusję, twierdząc że trufle były warzywami bez korzeni, pochądzącymi z zimowych deszczów,
jeśli były wtedy burze z piorunami.
Pierwsza drukowana książka naukowa, traktująca o grzybach w ogóle to " Opuscalus de Tuberis di Alfonso Ceccarelli de
Bevagna " wydana w 1564 r. i była tylko o truflach.
Rzymiane dosłownie szaleli za truflami, a łacińscy poeci tacy jak Apisiusz i
Giovenal wychwalali trufle, ich smak i aromat, pisząc przy tym liczne książki
kucharskie. W średniowieczu trufla królowała na wytwornych stołach każdego
dworu królewskiego. Mówi się także, że Napoleon używał ogromych ilości
trufli, aby zapewnić sobie potomka i kontynuatora jego Imperium. Co do
budowy i struktury botanicznej, aż do końca XVIIIw. krążyły najdziwniejsze
teorie. Według jednej z nich wysuniętej przez Pliniusza Miejszego trufle były
"ziemnym zbożem" i uważał je za cud natury. Boznolz żyjący pod koniec
XVIIIw. określił je jako coś pośredniego między światem zwierzęcym i
roślinnym. Revel zaś w 1857 r. stwierdził że trufle były ukąszeniami much na
korzeniach dębu. Najtrafniej naturę trufli okreśłił chyba niejaki Rossini, mówiąc
o nich "Mozart w kuchni".
Trufle były także jednym z najcenniejszych potraw, nie tylko w Europie. Także
w pustynnych rejonach śródziemnomorskich, Egipcie, Izraelu i dalej aż poza Kuwejt, był zbierany i sprzedawany na targach od
najstarszych czasów. Grzyb TUBERA , o którym pisał rzymski myśliciel Pliniusz, był właśnie najpawdopodobniej grzybem z gat.
Terfezia , a jego walory kulinarne, docaniali już egipscy faraonowie. Ta pustynna odniama trufli , jest zbierana i spożywajna
nawet przez buszmenów z pustyni Kalahari, australijskich Aborygenów, nowo-zelandzkich Maorysówi oraz meksykańskich
Indian.
W dokumencie z 1761r. o " Aktywnym i pasywnym handlu w mieście Saoleto " baron A. Ancaiani donosił o wielkich ilościach
trufli wysyłanych do Florencji i Wenecji, gdzie był wielki popyt na nie. Ilośc dostępnych trufli na rynku, z biegiem lat, także się
zmianiała. Od 2200 ton zebranych w 1890 roku , przez ok. 300 ton w 1914r. do około 25-150 ton w ostatnich latach.
Aby zapewnić sobie stały wysyp trufli, prowadzi się specjalne szkółki leśne, gdzie w korzeniach młodych drzewek umieszcza
się zarodniki trufli. Po osiągnięciu odpowiedniego wieku przez drzewko przenosi się je do specjalnie przygotowanej ziemi,
jednakże dopiero po ok. 7 latach można spodziewać się pierwszych zbiorów. Tak "przygotowane" drzewo może produkować
trufle co roku przez 15 do 30 lat.
Opis najszlachetniejszych gatunków
Tuber Magnatum Pico - trufla biała (piemoncka)
Najbardziej ceniona - trufla biała - jest uważana za głównego przedstawiciela trufli, par
excellence. Jest znana jako trufla z Alby lub z Piemontu, ponieważ występuje tam
szczególnie obficie. Występuje także, chociaż na znacznie miejszą skalę, w Centralnych
Włoszech (rejon Umbrii w Apeninach) oraz Płd. Francji. Jest kulistego, nieregularnego
kształtu, często spłaszczona, z wieloma zagłębieniami na gładkiej, lekko aksamitnej
skórce. Kolor skórki może być jasno-ochrowy do ciemno kremowego, czasem nawet nawet
lekko zielonkawy. Skórka ta, peridium , nacętkowana jest bordowymi plamkami; plamki
nigdy nie są szare. Mięsiste wnętrzne - gleba - jest bardzo wyraźna, odróżnia się od
zewnętrznej łupiny i jest koloru białego, szaro-żółtego lub nawet różwego, z gęstą siecią
białych żyłek.
Wydziela miły aromat, różniący się od lekko czosnkowego zapachu inych gatunków trufli, który powoduje że trufla ta jest tak
unikalna. Można go opisać jako "połączenie zapachu piżma, orzechów oraz ozonu", ktoś inny opiasał ten zapach "typowo
intensywny zapach metanu i spleśniałego sera". Walory zapachowe tej trufli najbardziej rozpoznawalne są tylko w świeżych
truflach, dlatego spożywana jest zwykle na surowo.
Trufla biała żyje w synbiozie z dębami, lipami, topolami i wierzbami, natomiast rzadko można ją znaleźć obok innych trufli. Aby
się rozwinąć i dojrzeć, trufla ta potrzebuje szczególnego typu ziemi i równie szczególnych warunków klmatycznych. Ziemia musi
był pulchna i wilgotna przez wększą część roku, bogata w wapń. Najwidocziej, nie każdy rodzaj ziemi gwarantuje taką
charakterystykę i właśnie te środowiskowe czynniki wpływają na rzadkie występowanie trufli, a co za tym idzie na ich wartość.
Zbiory trufli białej odbywają się od końca września do końca grudnia.
Tuber melanosporum - Trufla czarna
Kulista w swoim kształcie o brązowo-czarej, gęsto pobrużdżonej łupince.
Posiada wgłębienia oraz podłużne rowki. Gleba jest szaro-brązowa lub
ciemna o lekko purpurowym zabarwieniu, marmurkowa z cienkimi bałymi
żyłkami. Zarodniki mają kształt wiórkowy, a dojrzały grzyb może osiągnąć
424700088.002.png
wielkość dużego jabłka lub nawet większą. Najczęściej można je znaleźć po
dębami, leszczynami. Jest dosyć powszedna na terenie Włoch i Hiszpanii, ale
szczególnie poszukiwana jest we Francji. Z jej szczególnym smakiem i
aromatem, jest szczególnie doceniana w kuchni, zaś Francuzi uważają, że do celów kulinarnych nadaje się szczególnie
udanie - jest to nabardziej ceniona trufla po trufli białej. Do jedzenia podawana jest naczęściej po krótkim okresie gotowania,
uwalniającym bardzo intensywny i specyficzny, choć nie niemiły zapach.
Zbiory trufli czarnej odbywają się zimową porą, w szczególności na początku roku.
Tuber Aestivum - scorzone - Letnia Trufla czarna
Wyglądem zewnętrznym przypomina truflę czarną, lecz po rozcięciu widocznie różni się barwą
owocnika. Dość licznie występuje w cieplejszych okolicach Europy, jednakże znalezienie jej
jest trudne. Uwielbiają je szczególnie wiewiórki i zwierzyna płowa, dlatego obserwowanie
zachowania zwierząt może dostarczyć wskazówek, gdzie należy szukać trufli. Zarodniki
roznoszone są przez ssaki żyjące w norach i przez owady.
Owocnik ma średnicę 2-10 cm, kształt nieregularny, zbliżony do kulistego, gęsto pokryty
czarnymi brodawkami. Po przekrojeniu widać piękne, marmurkowe czarnawo brązowe
wnętrze. Zapach trufli letniej jest wyrazisty, słodki a smak orzechowy.
Trufla letnia występuje od maja do grudnia, na podłożu wapiennym, w żyznej glebie, pod
bukami oraz, chociaż rzadziej, pod kasztanami jadalnymi lub dębami.
Tuber borchii vitt - Trufla szaro-biała
Ma najniższą wartość handlową od wyżej opisanych gatunków trufli, chociaż młode okazy z wyglądu przypominają truflę białą i
bywają z nią mylone. Dopiero dojrzewając stają się ciemniejsze. Odróżnia ją przede wszystkim zapach, który początkowo lekki i
przyjemny staje się mdły i czosnkowy. Rośnie na glebach wapiennych, często w lasach iglastych i liściastych, w okresie od
stycznia do marca.
Autor: Marcin Rad
Artykuł pobrano ze strony
eioba.pl
424700088.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin