Ż.doc

(942 KB) Pobierz
ZEBERKA SLODKO – KWASNE

Żądło z miodem



Składniki na 16 porcji

Ciasto: 60 dag mąki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 4 dag drożdży, 1 1/2 szklanki letniego mleka, 5 dag płynnego miodu, 5 dag miękkiego masła, 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy Polewa migdałowa: 20 dag płatków migdałowych, 20 dag miodu, 10 dag masła Krem: 7 dag miodu, 1/2 litra mleka, 4 dag mąki kukurydzianej, 1/2 łyżeczki zmielonej wanilii, 25 dag miękkiego masła

 

Mąkę zmieszać z cyna­monem, w środku zrobić dołek, wlać drożdże roz­prowadzone mlekiem z miodem i odrobiną mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto zagnieść z masłem i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Cia­sto wyłożyć na posmarowa­ną margaryną blachę. Płat­ki migdałowe podgrzać z miodem i masłem, a na­stępnie posmarować cia­sto. Blachę z ciastem wsta­wić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w tem­peraturze 220°C. W naczyniu podgrzać miód. Mleko wymie­szać z mąką kukurydzianą i wanilią, dodać do miodu, zagotować, po czym schło­dzić. Następnie dodawać po jednej łyżce do uciera­nego masła. Ciasto podzielić na 4 części, każdą część przekroić w poprzek i prze­łożyć kremem. Gotowe „żą­dło" podzielić na porcje

 

Żelowiec

 

1/2 szklanki cukru, 1 kostka masła, 4 jaja( żółtka i białka osobno), 5 łyżeczek żelatyny, 8 łyżek gorącej wody, 1 szklanka mleka, 4 galaretki(po 2 jednakowe), cukier waniliowy, olejek cytrynowy

 

Masło, cukier, żółtka razem utrzeć do białości. W tym czasie zagotować galaretki (2szt. w 3/4l.wody)oraz rozrobić żelatynę w gorącej wodzie. Galaretki ostudzić i wlać do wyłożonej zwykłą folią, dużej tortownicy. Wstawić do lodówki. Żelatynę wlać do ciepłego mleka, po czym wymieszać z masą. Na koniec ubić białek z 1/2 szklanki cukru i dodać do masy. Rozpuścić drugą porcję galaretek - taka sama proporcja. Masę podzielić na 2 części, z której jedną jasną wylać na stężałą już w tortownicy galaretkę. Ponownie wstawić do lodówki. Drugą część masy rozmieszać z 3 łyżkami kakao(musi być gładka masa, bez grudek) i wyłożyć na tamte warstwy. Na sam koniec wylewamy galaretki i wstawiamy znów do lodówki. Schładzamy około 2 godzin przed podaniem. Galaretki najlepiej prezentują się jeżeli są czerwone i zielone lub zielone i pomarańczowe. 

 

Żołądek

 


Zobacz powiększenie
2 szklanki mąki, 3/4 szklanki maku, 25 dag masła lub margaryny, 6 jaj, 6 łyżek oleju, półtorej szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, łyżka kisielu cytrynowego.

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Następnie włożyć dobrze ubitą pianę z białek i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, z jednej połówki odciąć 1/3 ciasta. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Drugą (średnią) - wymieszać z kakao, a najmniejszą z łyżką kisielu. Formę (30 x 30 cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Najpierw przełożyć do niej ciasto z makiem, na środku trochę je rozgarnąć i w zrobione miejsce włożyć ciasto z kakao. Także w nim na środku zrobić miejsce - na jasne ciasto. Wstawić placek do piekarnika i piec około 50 min w temperaturze 180-200°C.

 

ŻOŁĄDKOWIEC



Ser 1 kg sera, 4 jaja, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Ciasto 6 jaj, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżka maku, 1/2 czerwonego kisielu

 

Ser Ser zemleć. Dodać żółtka, cukier i utrzeć. Z białek ubić pianę i dodać do sera, lek­ko zamieszać. Ciasto Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać proszek z mąką i olej, cały czas ucierając. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i lekko zamieszać. Ciasto podzielić na 3 części: - do pierwszej części dodać kakao, - do drugiej - mak, - do trzeciej - kisiel. Przygotowanie do pieczenia: Do formy nałożyć równo ser. Na ser układać łyżeczką ciasta: kakaowe, czerwone i z makiem, na przemian, two­rząc małe pola szachownicy. Piec w temp. 160-180°C przez 60 min.

 

Żurawinowe ciasto do góry nogami



Masło: 50 g + 125 g, Cukier puder: 100 g + 125 g, 175 g żurawin, 125 g mąki, szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 2 jajka

 

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. Na patelni stalowej z metalową rączką (bądź odpinaną) rozgrzać masło (50 g), wsypać cukier (125 g), cały czas mieszać aż zrobi sie karmel. Uważać, żeby nie spalić. Karmel musi mieć kolor. Karmelowy, nie brązowy. Dodać żurawiny i podsmażyć ok 5 min na wolnym ogniu. W misce utrzeć masło (125 g), jajka, cukier (100 g), sól, cynamon, aż masa ładnie się połączy i będzie gładka. Masę przełożyć na żurawiny, wygładzić i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min lub do czasu, gdy ciasto ładnie się zrumieni. Wyjąć z piekarnika, położyć talerz na wierzch patelni i jednym ruchem przekręcić patelnię tak, żeby ciasto znalazło się na talerzu. UWAGA: żeby się nie oparzyć.

 



Żurawinowe muffinki

 

na muffinki: 200 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 75 g cukru demerara, szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 1 klementynka lub mała pomarańcza, ok. 50 ml mleka, 60 g masła (roztopić), 1 duże jajko, 150 g żurawiny suszonej na wierzch: 2 łyżeczki cukru demerara, 0,5 łyżeczki cynamonu


W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, dodać gałkę. Do naczynia z podziałką wycisnąć sok z pomarańczy (lub klementynki) - nie miałam, więc dodałam zwykły sok z kartonika - i dopełnić mlekiem, aby łącznie było 150 ml płynu. Dodać stopione masło, jako, wymieszać. Przelać płynne składniki do miski z suchymi, niezbyt dokładnie wymieszać, na końcu delikatnie dodać żurawinę. Blachę do muffinków wyłożyć papierowymi foremkami, napełniać ciastem. Wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.

 

Żurawinowo-morelowy paj z serowym nadzieniem i kruszonką

 



okrągła forma do tarty o średnicy 22,5cm z wyjmowanym dnem lub prostokątna 11x34cm

Ciasto na spód: 1 szkl mąki pszennej razowej drobno mielonej, 3 łyżki mąki pszennej, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 80g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 2 łyżki soku pomarańczowego, 2-3 łyżki lodowato zimnej wody (opcjonalnie) Nadzienie serowe*: 250g kremowego serka typu Philadelphia, 1/3 szkl drobnego cukru, 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 duże jajko Nadzienie owocowe: 1 niepełna szkl suszonych żurawin, 1 szkl suszonych moreli pokrojonych w kostkę, 1/4 szkl cukru, 1 szkl wody, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka masła Kruszonka: 1/3 szkl mąki pszennej razowej grubo mielonej, 1/3 szkl płatków owsianych, 1/3 szkl orzechów laskowych, zrumienionych na suchej patelni i drobno posiekanych, 1/3 szkl jasnego brązowego cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, szczypta soli, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 60g zimnego masła pokrojonego w kostkę

 

Spód: Mieszamy ze sobą w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy masło i zarabiamy z mąką (ręcznie lub malakserem). Dodajemy sok pomarańczowy i staramy się wyrobić ciasto w kulę. Jeśli łączy się i nie kruszy, nie dodajemy więcej płynu, w przeciwnym wypadku po 1 łyżce dodajemy lodowatej wody, do momentu aż ciasto się zacznie łączyć w całość. Wstawić ciasto do lodówki na min 1 godz., a najlepiej na całą noc (maksymalnie można je przechowywać w lodówce do 3 dni). Na 30min przed pieczeniem ciasta wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy z zapasem i wykładamy nim luźno bez naciągania wysmarowaną masłem foremkę. Nagrzewamy piekarnik do 190ºC. Kruszonka: Mieszamy ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz wanilii i masła. Dodajemy ekstrakt waniliowy i masło i wyrabiamy kruszonkę. Wstawiamy ja do lodówki. Nadzienie owocowe: W rondelku zagotowujemy żurawiny, morele, wodę, cukier i sok cytrynowy. Gotujemy na małym ogniu często mieszając, aż płyn stanie się gęsty jak syrop i w większości wyparuje (ok. 15-20min).Zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt waniliowy i masło. Pozostawiamy do przestygnięcia. Nadzienie serowe: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, aż tylko się połączą. Robimy to trzepaczką do piany albo na minimalnych obrotach miksera. Bardzo ważne, żeby nie ubijać za długo, masa nie musi być zbyt gładka, ważne żeby nie zrobiła się zbyt rzadka. Wykonanie ciasta: Na blaszkę wyłożoną ciastem wykładamy masę serową, następnie bardzo ostrożnie łyżeczką rozkładamy równomierne nadzienie owocowe, a na nie kruszonkę. Pieczemy przez ok. 40min, aż kruszonka będzie złocistobrązowa, a nadzienie owocowe zacznie lekko bulgotać, ok. 40-45min.

 

Żurawinowo-pistacjowe panetonne

 



składniki (na 2 keksówki):

starter: 1/2 szkl. ciepłego mleka, 1 1/4 łyżki suszonych drożdży, 7/8 szkl. mąki, 1/2 łyżeczki cukru ciasto: 1/2 szkl. pistacji, 1/2 łyżeczki soli, 2 1/4 szkl. mąki, 1/2 łyżki startej skórki z cytryny, 1/2 łyżki startej skórki z pomarańczy, 1/4 szkl. kandyzowanej skórki z pomarańczy lub cytryny, 1/2 szkl. suszonych żurawin, 1 łyżka ciemnego rumu, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 113g miękkiego masła, 1/2 szkl. cukru, 2 duże jajka, 1 duże żółtko (biało pozostawiamy do posmarowania)

 

starter: W małej szklanej misce wymieszać mleko, drożdże, mąkę i cukier. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. ciasto: Pistacje siekamy na niezbyt drobne kawałki. W misce sól, mąkę, skórkę z cytryny oraz z pomarańczy, kandyzowaną skórkę, żurawiny, pistacje, rum oraz ekstrakt waniliowy mieszamy dokładnie. Masło i cukier ucieramy. Następnie dodajemy jajka i żółtka, dobrze ubijamy. Zmniejszamy prędkość i dodajemy stopniowo mąkę. Jeśli nie macie mocnego miksera kontynuujemy, mieszając drewnianą łyżką lub rękoma. Mieszamy aż do połączenia. Następnie stopniowo dodajemy starter. Ciasto nie powinno być zbytnio klejące ani też twarde. Powinno być lekko poszarpane i masłowate. Ciasto przenosimy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze 1-2 minuty, aż stanie się gładkie i satynowe. Po tym zabiegu przenosimy je do wysmarowanej delikatnie oliwą miski i odstawimy do wyrośnięcia na 2h lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Delikatnie przenosimy ciasto z powrotem na stolnicę tak, aby zostało w nim jak najwięcej powietrza. Dzielimy na 2 bochenki. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie smarujemy formy masłem. Delikatnie formujemy odpowiednio do formy wałek lub kulę. Ciasto powinno wypełnić formę do połowy. Białko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta. Odstawimy do wyrośnięcia na 1h lub do momentu, aż ciasto podrośnie prawie drugie tyle (ciasto jest bardzo aktywne, więc czas ten może być dużo krótszy). Piekarnik rozgrzewam do 200C. Formy z ciastem wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 175C i pieczemy przez 25-30 min. Wykałaczką sprawdzamy czy ciasto jest już gotowe. Odstawiamy do wystudzenia na 15 min., a następnie wyciągamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia. dodatkowe uwagi: Panettone przechowywane w plastikowej torebce zachowuje świeżość do tygodnia; zamrożone do 6 miesięcy.

 

Żydowskie ciasto z migdałami

 

3 duże jaja, 1/2 szklanki cukru, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki drobno posiekanych migdałów (bez skórek) lub orzechów włoskich.

 

Jaja ubijać na pianę, wsypując po łyżce cukru. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać z orzechami. Dodać do masy z jaj, dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do suto wysmarowanej masłem formy (21x7x7 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika (180*C) i piec przez 40-45 min. Podawać wystudzone, pokrajane w 2 - centymetrowe kawałki. Można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin