G.doc

(746 KB) Pobierz
Grecka sałatka z tuńczykiem

Grecka sałatka z tuńczykiem

 



1/2 długiego ogórka, 250g pomidorków koktajlowych, 1/3 szklanki greckich oliwek Kalamata, 80g sera feta, mała puszka tuńczyka w oleju (około 160g), 1/2 małej posiekanej cebuli, 1 mały posiekany żabek czosnku, sól i pieprz do smaku

 

Ogórek przekroić wzdłuż na połowę i pokroić na plasterki. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Z oliwek usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić na małą kostkę. Wymieszać wszystkie składniki w sporej misce, dodać tuńczyka razem z olejem i delikatnie wymieszać. dodatkowe informacje Ja lubię skropić tę sałatkę odrobiną octu balsamicznego.

 

Grillowana sałatka z cukinią

 



na 4 porcje

1 cukinia, 2 małe cebule, 10-15 dag wędzonej piersi z indyka lub gotowanej szynki przyprawy: np. mieszanka włoska, l, pieprz, kilka kropel oliwy z oliwek, folia aluminiowa

 

Cebulę pokroić na krążki, a następnie porozdzielać na piórka. Cukinię pokroić na cieniutkie plasterki. Szynkę pokroić w paski. Wszystko wymieszać z paroma kroplami oliwy z oliwek, (gdy chcemy mieć danie o jeszcze mniejszej liczbie kcal, to nie dodawajmy oliwy), solą pieprzem i przyprawami, lub ziołami. Sałatkę podzielić na 4 porcje, każdą z nich zawinąć w kieszeń z folii aluminiowej. Piec na grillu około 10 min, przewracając w między czasie.

 

Groszek miodowy



Na wrzącą wodę wsypujemy 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego, gotujemy ok. 5 min. Na maśle z odrobiną oleju podsmażamy posiekana cebulę. Dodajemy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, trochę papryki ostrej (do smaku), szczyptę curry, szczyptę pieprzu ziołowego. Mieszamy.

 

Dodajemy odcedzony groszek, mieszamy, chwilę smażymy razem, po czym podlewamy 3 łyżkami sosu sojowego. Wciskamy nieduży ząbek czosnku, po czym dodajemy 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego. Mieszamy, odstawiamy z ognia. Smak powinien być miodowo-pikantny.

 

 

 

Gruszka, sałata i orzech



na 4 porcje

po kilka lub więcej liści rożnych rodzajów sałaty, 2 duże, soczyste, twarde gruszki, 1/2 szklanki świeżych orzechów włoskich, wyłuskanych, 6 łyżek oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz

 

Sałatę (masłowa, strzępiasta, dębolistna, radicchio, rucola, endywia) umyj i osusz dokładnie, porwij na mniejsze kawałeczki i ułóż na 4 talerzach. Orzechy przełam na mniejsze kawałeczki. Gruszki umyj, przetnij wzdłuż i wytnij gniazdo nasienne. Pokrój na wzdłużne cieniutkie plasterki, ułóż plasterki z połówki gruszki na każdym talerzu z sałatą. Posyp orzechami. Pokrop octem balsamicznym i polej oliwą. Możesz doprawić solą i pieprzem. Prosta, zadziwiająco pyszna sałatka. Możesz ją podać jako antipasto lub jako dodatek do mięs. Podobna do sałatki nazywanej "liguryjską".

 

GYROS



I WARSTWA: 4 filety pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju dosypując przyprawę GYROS II WARSTWA: 3 cebule pokroić w krążki i posypać vegetą żeby zmiękła (posypuję tak na oko) III WARSTWA: cały majonez wymieszać z 3/4 pikantnego keczupu i wylać na warstwę 1/2 sosu IV WARSTWA: ogórki konserwowe pokroić w plastry i wyłożyć V WARSTWA: Kukurydza cała - duża puszka- wyłożyć VI WARSTWA: wylać resztę sosu VII WARSTWA: 1/2 kapusty pekińskiej pokroić w plasterki (ja kroję w takie mniejsze paseczki, nie bardzo długie) VII WARSTWA: pokroić na wierzch 1/2 czerwonej papryki i 3 pomidory w ósemki

Mogę jeszcze dodać ze tej sałatki wychodzi bardzo duża miska, dlatego jak robie tylko dla nas to robie z polowy porcji a jak dla gości to dzielę na dwie miski..

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin