BOMBOWE CIASTO POMARAŃCZOWE
Dla początkujących
-3 duże pomarańcze-2 paczki okrągłych biszkoptów-250 g masła-1 i 1/4 szklanki cukru-2 jajka-1 galaretka pomarańczowa-1 łyżka dowolnego alkoholu-sok z cytryny-szklanka mocnej herbaty
DZIEŃ PRZED... Dwie pomarańcze zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Wrzątek odlać, ponownie nalać wody i znów zagotować. Trzymać na ogniu przez pół godziny. Wodę wylać, a pomarańcze odłożyć do następnego dnia. W TYM DNIU... Galaretkę przygotować tak, jak zaleca to producent. Jaja utrzeć z cukrem na parze do białości, wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masę jajeczną i zmiksować na gładką masę. Ugotowane pomarańcze obrać. Miąższ pokroić w kostkę. Sok, który wyciekł w trakcie tej czynności starannie zebrać (niech nic się nie zmarnuje!). Skórkę drobno posiekać. Wszystko dodać do masy, wymieszać. Przygotować poncz, mieszając herbatę z łyżką alkoholu i sokiem z cytryny. Biszkopty zanurzać w ponczu i układać w tortownicy. Gdy dno będzie dokładnie nimi przykryte, wyłożyć na nie połowę masy pomarańczowej. Potem znów nasączone biszkopty i reszta kremu. Trzecią pomarańczę obrać, pokroić w plastry lub podzielić na cząstki i dekoracyjnie rozłożyć na cieście. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Ciasto jest wspaniałe- nie jest przesłodzone, nie wymaga pieczenia, nie sposób go zepsuć, a ponadto długo zachowuje świeżość. No i jest pyszne po prostu I to chyba jego największa zaleta...
b.t.kaszuba1