Składniki:
· 1 szklanka (250 ml) oleju
· 160 g jasnego brązowego cukru
· 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
· 3 szklanki ubitej startej marchwi (720 g)
· 1 szklanka (120 g) posiekanych orzechów włoskich
· 2,5 szklanki mąki
· 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
· 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki na polewę:
· 30 g masła
· 80 g kremowego twarożku (np. Philadelphia)
· 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
· 1 szklanka cukru pudru
Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać żółtka i stopniowo olej, ubijać. Całość przelać do większej miski, dodać marchew, orzechy, na końcu wsypać suche składniki. Wymieszać dokładnie.
Całość wyłożyć do formy kwadratowej o boku 23 cm, piec od 60 - 75 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Wszystkie składniki na polewę zmiksować. Równo rozprowadzić po wystudzonym cieście. Ciasto pokroić na kwadraty.
Smacznego :)
b.t.kaszuba1