Składniki
• 1 kg gruszek
• 20 dag masy marcepanowej
• 6 dag orzechów włoskich
• 25 dag kremówki
• 1 śmietan - fiks
• 25 dag konfitury malinowej
• 1 budyń waniliowy
• 3 jajka
• 15 dag cukru
• 5 dag mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 cukier waniliowy
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżka cukru pudru
Etapy przygotowania
1. Orzechy posiekać. Białka jaj ubić, dosypując 10 dag cukru. Połączyć z żółtkami, dwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i orzechami. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem, tortownicę napełnić ciastem. Pieć 20 min. w temperaturze 175 stopni. Wyjąć, ostudzić.
2. Gruszki obrać, usunąć nasiona, pokroić w kosteczkę, zagotować z sokiem z cytryny i 5 dag cukru. Proszek budyniowy wymieszać z 50 ml wody, dodać do gruszek, mieszając gotować 2 min. Ciasto pokroić na 2 placki. Na spodnim zapiąć obręcz tortownicy. Placek posmarować gruszkami. Ostudzić.
3. Śmietanę ubić ze śmietan - fiksem i cukrem waniliowym. Rozsmarować na ostudzonych gruszkach. Przykryć drugim plackiem. Ochładzać 3 godziny. Wierzch posmarować konfiturą. Przykryć rozwałkowanym marcepanem. Posypać cukrem pudrem. Udekorować.
b.t.kaszuba1