ciała krystaliczne i ciała amorficzne (różnice między nimi, ich właściwości i budowa)rozkład fazy stałejrozpuszczalność (co to, etapy, iloczyn rozpuszczalności, wpływ rozpuszczalności na temperaturę)krystalizacja (co to, etapy, metody)hydratacja i dehydratacja (co to, rodzaje hydratacji)typy wody w ciałach stałych reakcje z doświadczeń
tworzenie fazy stałej
my pisaliśmy kartkówkę z reakcji: 1. scharakteryzować proces krystalizacji 2. napisać reakcję hydrolizy soli słabego kwasu i mocnej zasady (cząsteczkowo i jonowo) oraz określić odczyn
Dehydratacja - termin wieloznaczny, mogący oznaczać:
1. Usunięcie ze związku chemicznego atomów wodoru i tlenu w stosunku atomowym 2:1, czyli w takim jak w wodzie, lub też usunięcie cząsteczek wody z uwodnionego związku chemicznego.
2. Usunięcie warstwy cząsteczek wody związanych bezpośrednio z powierzchnią zolu, w wyniku czego zol ten zmienia się z zolu liofilowego na zol liofobowy.
Przykładem uwodnienia jest przemiana hematytu w limonit, skrobi w dekstrynę oraz anhydrytu w gips.
Rozpuszczalność - ilość substancji tworzącej roztwór nasycony w określonej ilości (najczęściej w 100 g) rozpuszczalnika w określonej temperaturze i ciśnieniu
Krystalizacja – proces powstawania fazy krystalicznej z fazy stałej (amorficznej), fazy ciekłej, roztworu lub fazy gazowej. Krystalizacja jest procesem egzotermicznym. Przeprowadza się ją w celu wyodrębnienia związku chemicznego z roztworu
Hydroliza soli - reakcja chemiczna zachodząca zaraz po dysocjacji elektrolitycznej soli w trakcie rozpuszczania ich w wodzie. Reakcja ta powoduje, że roztwory wielu soli nie mają obojętnego pH lecz są bardziej lub mniej kwaśne lub zasadowe.
- sól słabego kwasu i mocnej zasady, np. –
sól mocnego kwasu i słabej zasady, np.
- sól słabego kwasu i słabej zasady, np.
m_i_c_h_a_l