Ananasy w cieście.doc

(19 KB) Pobierz
Ananasy w cieście

Ananasy w cieście



1 średni ananas
2 jajka
1 czubata szklanka mąki
3/4 szklanki piwa
1 mały kieliszek rumu
7 łyżek cukru pudru
olej
sól

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Zrobić dołek, wsypać 3 łyżki cukru pudru i rozmącone jajka. Mieszać drewnianą łyżką, stopniowo dolewając piwo i łyżkę oleju. Przygotowane ciasto odstawić na 2 h. Ananas obrać, podzielić na ćwiartki, odciąć rdzeń. Miąższ pokroić na równe trójkąty. skropić rumem, posypać pozostałym cukrem i odstawić na 2 h. Kawałki ananasa wrzucić do ciasta, ostrożnie zamieszać. Delikatnie wyjmować widelcem i smażyć 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Wyjmować na bibułę, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin