Cebula faszerowoną grzybami10 szt. cebul (jednakowej wielkości),30 dag grzybów,8 dag tłuszczu,3 łyżki tartej bułki,pół szklanki śmietany,2 łyżki mąki,sól,pieprzszklanka wywaru z włoszczyzny,przyprawa do zup,jajoCebulę obrać, ściąć wierzchy, wydrążyć i sparzyć wrzątkiem. Połowę środków cebuli posiekać, przesmażyć na tłuszczu, razem z poszatkowanymi grzybami. Całość ostudzić, dokładnie posiekać, dodać przyprawy, tartą bułkę i jaja. Przygotowanym nadzieniem napełnić cebule, włożyć do naczynia, podlać wywarem z warzyw i dusić do miękkości. Resztę środków cebuli przesmażyć na tłuszczu, dodać do sosu, podprawić zasmażką z mąki i śmietaną. Polać potrawę i podawać z ziemniakami.
b.t.kaszuba1