Zrazy Staropolskie z grzybami.doc

(20 KB) Pobierz
Zrazy Staropolskie z grzybami

Zrazy Staropolskie z grzybami



Składniki:

70 g grzybów suszonych lub 1/2 kg grzybów świeżych (pieczarki, leśne)
400 g wołowiny
5 ziemniaków
4 łyżki 22% śmietany
1 łyżka mąki
3/4 litra wody
olej do smażenia
4 ziarna pieprzu czarnego ziarnistego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
Warzywko


Sposób przyrządzenia:

Grzyby suszone namaczamy . Mięso kroimy w plastry, następnie lekko rozbić i delikatnie obsmażyć na oleju. Grzyby pokroić w plasterki gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie w garnku ułożyć warstwami mięso, grzyby, przyprawy, a wierzch przykryć pokrojonymi w plastry ziemniakami. Wywar z grzybów doprawić  Warzywkiem i wlać do garnka z mięsem. Całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i ziemniaków (około 1 godzina)
Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Podawać z pieczywem razowym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin