makowiec kruchy.rtf

(1 KB) Pobierz

Makowiec na kruchym spodzie

Składniki:
*2 puszki gotowej masy makowej
*30 dag mąki krupczatki
*30 dag cukru pudru
*20 dag masła
*sok z 1/2 cytryny
*szklanka posiekanych bakalii

Wykonanie:
Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem i zagnieść ciasto. Włożyć je na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Następnie wyjąć ciasto, rozłożyć na nim masę makową i piec razem następne 15-20 minut.

Zrobić lukier - 20 dag cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny. Wyjęte z piekarnika ciasto, po przestygnięciu, polać lukrem i posypać bakaliami.
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin