Grzybki
Składniki:
1 kg niedużych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki)
2 łyżki octu
sól
zalewa:
szklanka octu
po łyżce cukru i soli
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
2 liście laurowe
Na początku przygotuj zalewę: zagotuj ocet z 4 szklankami wody, cukrem, solą i przyprawami.
Grzyby przebierz, oczyść i opłucz, trzonki odetnij. Kapelusze wrzuć do wrzątku, gotuj 5 minut, a potem odcedź. Teraz zalej posolonym wrzątkiem z dodatkiem octu, gotuj jeszcze około 15 minut i osącz.
Gorące grzyby przełóż do wyparzonych słoików, zalej przygotowaną gorącą zalewą. (Grzybów powinno być w słoiku tyle, by można je było swobodnie zamieszać łyżką). Słoiki zakręć, postaw dnem do góry, przykryj grubym ręcznikiem i zostaw do ostygnięcia.
b.t.kaszuba1