Grzybki.rtf

(6 KB) Pobierz
Grzybki

Grzybki

 

Składniki:

1 kg niedużych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki)

2 łki octu

l

zalewa:

szklanka octu

po łce cukru i soli

po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

2 liście laurowe

 

Na początku przygotuj zalewę: zagotuj ocet z 4 szklankami wody, cukrem, solą i przyprawami.

 

Grzyby przebierz, oczyść i opłucz, trzonki odetnij. Kapelusze wrzuć do wrzątku, gotuj 5 minut, a potem odcedź. Teraz zalej posolonym wrzątkiem z dodatkiem octu, gotuj jeszcze około 15 minut i osącz.

 

Gorące grzyby przełóż do wyparzonych słoików, zalej przygotowaną gorą zalewą. (Grzybów powinno być w słoiku tyle, by można je było swobodnie zamieszać ł). Słoiki zakręć, postaw dnem do góry, przykryj grubym ręcznikiem i zostaw do ostygnięcia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin