KnedliczkiPrzepis na houskowe knedliki wedlug: Robert Maklowicz, CK kuchnia, Proszynski i Ska Warszawa, 1994 40 deko maki 2 czerstwe buleczki 2,5 deko masla jajko szklanka wody sodowej szczypta proszku do pieczenia sol Buleczki ocieramy ze skorki, kroimy w drobniutka kostke i podsmazamy na masle. Przesiana make mieszamy z woda sodowa, roztrzepanym jajkiem, proszkiem do pieczenia i sola. Mieszamy az zacznie odchodzic od lyzki, w razie potrzeby dodajemy maki. Dodajemy bulke i mieszamy. Ciasto oproszamy maka nakrywamy sciereczka i zostawiamy na 30 min. Nastepnie na stolnicy posypanej maka formujemy knedlik w ksztalcie walka i wkladamy go do mozliwie duzego garnka z wrzaca woda. Gotujemy okolo pol godziny, po kwadransie przewracajac lyzka na druga strone. Ugotowany knedlik kroimy na plastry. Woda sodowa ma pomoc spulchnic sie ciastu. Ale pani Janus zaleca dac zamiast poszku do pieczenia odrobine drozdzy rozpuszczonych w mleku i mleko zamiast wody, w miejsce jajka samo zoltko i trzy buleczki, a nie dwie. Podobnie p. Waszczukowa. Zaraz po wyjściu z wody dobrze jest knedliki nakluc widelcem, aby uleciala para. Jezeli opuscimy bulke dostaniemy knedliki obycejne czyli zwykle.
b.t.kaszuba1